Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tanec u tyče / foto: Shutterstock

Tanec u tyče - nová sportovní mánie

Poslední dobou můžeme vidět raketový nárůst popularity nového sportu, nebo chcete-li tance, u kterého je ústředním objektem lesklá vertikální tyč.

Anglicky se tento koníček nazývá Pole Dance a dělají jej převážně ženy. No, ruku na srdce, muži vypadají na tyči poměrně těžkopádně a spokojeni by se tam cítili asi jen ti zženštilí. Jak se ale tento sport vlastně vyvinul? Za prvního předchůdce můžeme považovat indické cvičení Mallakhamba, kde cvičenci trénovali sílu a vytrvalost. Tyč zde ovšem byla dřevěná a měla větší průměr. Na začátku 20 století se cvičení na tyči přeneslo do čínských a japonských cirkusů a dostalo akrobatické prvky. Na konci 80 let se stalo více známým, když se v Kanadě a Spojených státech přesunulo do nočních klubů a striptýzových barů. Právě zde se tanec o tyči nejvíce proslavil a na dívky, které jej provozovaly, se okolí dívalo trochu s opovržením. To se nicméně začalo měnit, když se postupně vytvořila sportovní (či taneční) disciplína Pole Dance. Ženy tam nejsou oblečeny jako kurtizány, žádné štekle ani podvazky na nich nehledejte. Naopak, postupně si vypracují atletickou postavu a sportovní plavky jen dokreslují umělecký dojem.

A jak je na tom tanec u tyče v naší republice dnes? Možná se budete divit, ale tento rok proběhlo už páté mistrovství ČR v Pole Dance, které má i několik kategorií. Zrovna tuto Neděli se konala nejvíce umělecká část mistrovství – Pole Art, kterou vyhrála rodačka z Brna Denisa Kudláčková. Na videu odkazovaném níže je možno vidět část jejího umění. Pokud se rozhodnete Denisu následovat a Pole Dance zkusit, věřte, že výukových klubů je dnes už v České republice opravdu dost, zejména ve větších městech. Ale nezapomeňte na jednu věc. Přestože Denisa vypadá na tyči elegantně a zdánlivě se kolem ní vznáší, s cvičením na této úrovni je spojena velká dřina a odříkání.

Denisa Kudláčková - Pole Dance

Tanec u tyče - nová sportovní mánie

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3