Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Assasins Creed / foto: Shutterstock

Assasins Creed, středověký James Bond

Hluboký středověk, křížová výprava, machinace mocných a člen řádu asasínů (středověkých nájemných vrahů), který zklamal. Jak to jde dohromady? Přímo skvěle!

Středověký James Bond
Altair býval prominentním asasínem, vysílaným na ty nejnáročnější mise – James Bond středověku, řeklo by se. Neviděn a neslyšen uchovával blaho státu nejrůznějšími vraždami. Jenže jednou zklamal. Ne svou vlastní vinou, ovšem představený řádu ho ponížil zpět do pozice zelenáče, který si musí znovu vysloužit ostruhy.

magazin.cz
Jenže série jednodušších misí, které zpočátku dostane, se brzy rozvine do komplotu obřích rozměrů. Skupina mocných chce využít nové křížové výpravy k vlastnímu obohacení a prosazení ne zrovna humánních zájmů. Altair tomu pochopitelně musí zabránit a jednoho pohlavára po druhém zabít.

Jenže se píše 14. století, a tak hrdina nemůže jednoduše vytáhnout odstřelovačku a vypasené šedé eminence odprásknout při vystupování z limuzíny. Musí se jim dostat takříkajíc na tělo a chladnou ocelí zastavit tlukot jejich srdce.

Volnost pohybu i konání
K tomu potřebuje především co možná nejdokonalejší plán. Přitažlivost Assasins Creed spočívá především ve skutečnosti, že vám nechává volnou ruku. Dostanete se do překrásně zpracovaných středověkých měst, jako je Jeruzalém či Damašek, kde na vás dýchne exotika.

magazin.cz
V těchto městech se můžete pohybovat zcela volně, což je pro naplánování cesty k cíli zásadní. První část operace spočívá v překonání stráží. Kolem nich se buď proplížíte, nebo je přízemním způsobem prostě zabijete. Vždy je ale třeba dávat pozor na to, abyste nepřilákali příliš pozornosti, protože to znamená další nepřátelské posily, a ačkoliv je Altair hodně šikovný, není to žádný Rambo, aby neměl problém s desítkami protivníků.

Když už se dostanete přímo k tomu kterému cíli, je záhodno se ho pochopitelně zbavit. To samo o sobě není velký problém. Jenže pak přichází třetí a finální část plánu – útěk.

Všechny stráže ve městě jsou zburcovány a je na Altairovi, aby se ztratil. Ještě štěstí, že umí šplhat a běhat po střechách, jenže i tam je třeba se nějak dostat.

Dav pomůže i zatratí
V takových chvílích pomůže dav. Autoři si dali obrovskou práci, aby dokázali simulovat všední život lidí. Ti mají své vlastní povinnosti i starosti a podle těchto algoritmů se chovají. Pokud k nim jste ohleduplní a čas od času pomůžete s nějakým banálním problémem, budou vám naklonění a při pronásledování vás takříkajíc vezmou mezi sebe a třeba i zahradí pronásledovatelům cestu.

magazin.cz
V jedné z misí takhle Altair ve svém rouchu splyne se stejně vypadajícími mnichy jdoucími na bohoslužbu. To stráže zmate, takže ztratí stopu a úkol je splněn. Dav nicméně pomůže jen tehdy, když je vám nakloněn. V případě, že se k němu nechováte dobře, to znamená, když do lidí neohleduplně strkáte apod., nikdo Altairovi při útěku nepomůže. Naopak, lidé budou nepřátelští a pronásledovatele na vás ještě upozorní.

Assasins Creed se hraje přímo skvěle. Jedna věc je vynikající středověká atmosféra, druhá potom kvalitně zpracované, napínavé boje s mnoha údery a třetí pak zábavná akrobacie při šplhání po budovách či přeskakování mezi nimi.

Hra je poměrně dlouhá, což nechává vyniknout její jediné výraznější vadě, kterou je určitý stereotyp. Mise mohly být variabilnější, ovšem to neznamená, že se u nich nebudete bavit až do konce, byť už to nebude zážitek tak silný, jako při počátečním okouzlení.

Verdikt: 8/10

Výrobce: Ubisoft
Distributor v ČR: Cenega
Cena: 899 Kč (PC verze), 1299 Kč (Xbox 360), 1399 Kč (Playstation 3)

Videorecenze v angličtině:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 56