Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pneu / foto: Shutterstock

Nejlepší letní pneu 205/55 R16 pro sezónu 2018

Poslední sníh mizí a na většinu řidičů čeká oblíbené přezouvání jejich plechový mazlíčků. Mnozí z nich si jistě kladou otázku, který dezén letos zakoupit.

Pokud nepatříte mezi konvenční typy, jež jsou věrni jedné značce celý život, pak jistě během výběru nahlédnete do výsledků testů letních pneumatik různých organizací. Tou nejznámější je pravděpodobně ADAC 2018, a my už známe jeho favority mezi pneu o rozměrech 205/55 R16 pro nadcházející letní sezónu. Pojďme se společně podívat na překvapivé i očekávané výsledky.

 

Continental až na třetím místě

ADAC test letních pneumatik standardně využívá metodiku testování založenou především na chování dezénů na mokrém povrchu – brzdění, aquaplaning, handling. Dále testuje vlastnosti, jako jsou kilometrový nájezd, hlučnost či spotřeba paliva. Pro testování letních pneumatik 205/55 R16 ADAC použil vůz značky VW Golf.

Nekompromisní porotci z ADACU udělili například dezénu Continental Premium Contact 5 bronzovou medaili. Jak jistě všichni víte, Continental je řazen do vyšší cenové kategorie, což se snaží svým klientům vykompenzovat nízkým valivým odporem a spotřebou. Řada Premium Contact 5 excelovala na mokru, zklamala bohužel na suché vozovce.

Nejen v testu od ADACU překvapivým výkonem ohromily letní pneumatiky 205/55 R16 z dílny Firestone. Svým stabilním chováním na čtvrtém místě dýchaly na krk právě Continentalu. Dezén Firestone Roadhawk dokonce získal stejnou známku v disciplínách na suchu jako vítězný Michelin. Své uživatele potěší i cenou, naopak někoho může odradit vysoká hlučnost.

Páté místo si z testu ADACU odnesly letní gumy 205/55 R16 Hankook Ventus Prime3, ačkoli jiné testy letních pneu 2018 pláště umístily na vyšších postech. ADAC ocenil vyvážené a dobré vlastnosti pneumatik, jejich slabinu však viděl ve vysokém valivém odporu, a tím pádem ve vyšší spotřebě paliva.

První místo za výkon i za výdrž

Přeskočme teď z posledních příček na ty první. Test letních pneumatik prokázal, že své prvenství si zaslouží Michelin Primacy 3. Michelin jsou proslulé svým kilometrovým nájezdem, je to jeden z důvodů, proč si drží i vysoké místo v žebříčku oblíbenosti mezi řidiči navzdory své ceně. Gumy Michelin předvedly vynikající výkon ve všech testovaných kategoriích.

Test pneu 205/55 R16 byl téměř vítězným pro letní pneumatiky Bridgestone Turanza T001 Evo, které vynikají především komfortem u vozů vyšší výkonnostní třídy. Bridgestone předvedl nejlepší výkon na mokré vozovce. Vytrvale odolával aquaplaningu, účinně brzdil a měl perfektní handling. K druhému místu ho odsoudil vysoký valivý odpor.

 

Překvapení na závěr v podobě selhání Goodyear

Výše zmíněná pětice prokázala, že řidičům poskytne maximální bezpečnost, komfort a v některých případech i finanční úspory. Na dalších příčkách se objevují známá jména jako Goodyear, Pirelli či Vredestein (poslední místo!). Proč? Velkou roli hrálo časté a rychlé opotřebení, nevyvážené chování na suchu i mokru, a dokonce hluk.

K tomuto článku není otevřena diskuze