Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zabezpečení objektů / foto: Pixabay

Jaká je budoucnost zabezpečování objektů?

Zloději jsou čím dál vynalézavější a drzejší. Ano, v dnešní době pro ně již často nejsou překážkou bezpečnostní dveře, mříže na oknech nebo psi na zahradě.

Ruku v ruce s tím si však i výrobci zabezpečovacích systémů dávají záležet na tom, aby zlodějům jejich práci stále více znepříjemňovali, a neustále vymýšlejí nové způsoby, jak objekty efektivněji zabezpečit.

Jsou doma, nebo nejsou?

Jednou z možností, která otevírá do budoucna široké možnosti zabezpečování objektů, jsou inteligentní systémy domovní automatizace. Zloději se ve většině případů bojí být přistiženi, obávají se přímé konfrontace. Vybírají si tedy pro svá vloupání takovou dobu, kdy jsou majitelé pryč. Co když ale nejsou pryč nikdy? To se samozřejmě stává zřídka, ale inteligentní systémy domovní automatizace o tom dokáží často zloděje přesvědčit. O co tedy jde?

Prostřednictvím nastavených časů, případně prostřednictvím mobilního telefonu, máte možnost nastavovat rozsvěcení světel v objektu, roztahování či zatahování žaluzií a vytvářet tak uměle dojem, že v objektu se stále někdo nachází.

Tyto systémy však dokáží mnohem více. Představte si, že spíte a někdo se pokusí vloupat do Vašeho bytu. Ve chvíli, kdy se mu to podaří, inteligentní systém domovní automatizace rozsvítí světla, zapne rádio apod.

Hurá, jsem uvnitř…ale jak ven?

Budoucnost zabezpečování objektů ale nespočívá pouze v odrazení potenciálního zloděje od vniknutí do objektu. Přes všechna možná opatření bude takový scénář vždy aktuální a výrobci zabezpečovacích zařízení se tak snaží všemožnými způsoby zajistit, aby dopadení pachatele bylo v takových případech co nejsnazší.

Přichází např. se systémy tvorby netoxického, ale velmi hustého kouře, které se aktivují několik desítek vteřin po vniknutí pachatele do objektu. V tu chvíli je již policie, díky automatizované komunikaci s inteligentním systémem, na cestě, ale pachatel nemůže objekt opustit, protože se během několika vteřin ocitne v hustém dýmu. Je dezorientovaný, nic nevidí a než se naděje, má na rukou pouta.

Budoucnost zabezpečování objektů je tedy v rukách automatizace, chytrých zabezpečovacích systémů a technologických pokroků. Snad se jednou dočkáme toho, že tyto systémy budou na takové úrovni, že odradí každého zloděje už jen při pomyšlení na vloupání do domu či bytu. Pokud ale nechcete čekat na nové objevy v oblasti zabezpečování a chtěli byste si Váš objekt zabezpečit co nejdříve, pak kontaktujte profesionály v oboru!

K tomuto článku není otevřena diskuze