Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Autobaterie / foto: Shutterstock

Co dělat, když vám nestartuje auto? Možná potřebujete novou autobaterii

Nechce vám nastartovat auto v tu nejméně vhodnou chvíli? Potom je čas na servis. Podívejte se, kde všude může být problém.

V článku najdete také tipy na výběr nové autobaterie, což bývá častá příčina toho, že automobil nestartuje.

Jaké mohou být důvody, proč vám nenastartovalo auto?

Startér se několikrát naprázdno protočí a nic se neděje. Ale ještě včera auto nastartovalo. V čem může být problém? Častou příčinou je stará autobaterie, která již neposkytuje dostatečnou kapacitu pro start za chladnějších dnů nebo po delším stání. Akumulátor totiž nemá nekonečnou životnost a jednou za čas je potřeba pořídit nový. Jiným důvodem může být rozbitý startér, zoxidované kontakty či špatně vedený proud pomocí svorek u autobaterie. Pokud jste si jisti, že nejde o problém s autobaterií, připravte se na nevyhnutelnou návštěvu servisu. V opačném případě to můžete zvládnout sami, když si vyberete správný nový akumulátor.

Výběr vhodné autobaterie

Pořízení nové autobaterie naštěstí není nic složitého. Zajímá nás především několik důležitých parametrů. Sledujeme kapacitu akumulátoru a startovací proud. Autobaterie podle typu auta se liší právě v těchto parametrech. Doporučené hodnoty pro autobaterku uvádí výrobce v příručce k vozidlu. Najdete je také na internetu. Kromě těchto vnitřních hodnot nás zajímají i vnější rozměry. Akumulátor totiž musí sedět do připraveného nosiče, aby dokázal plnit svou funkci.

Nakoupíte i na internetu

V dnešní době pořídíte autobaterii i na internetových obchodech. Díky přehlednému filtrování si rovnou zobrazíte nabídku určenou pro konkrétní model vozidla. I přesto si však ověřte všechny údaje u vybrané autobaterie a porovnejte je s tím, co potřebujete do svého auta. Když se všechno povede, váš automobil bude startovat bez problémů jako dříve.

 

K tomuto článku není otevřena diskuze