Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak se zbavit vlhkosti v domě?

Starší rodinné a bytové domy, které již něco pamatují, mají často problém se zvýšenou vlhkostí, jež jde od země. Sklepy i první patra jsou pak mnohem náchylnější na tvorbu plísní.

Vlhkosti je tudíž nutné se co nejrychleji zbavit. Možností je hned několik.

Proč se zbavit plísní v domě?

Zamezit vzniku plísní je velmi důležité. Mějte na paměti, že jde hlavně o vaše zdraví. Plísně mohou způsobit nejrůznější zdravotní komplikace, kromě jiných třeba dýchací potíže, zejména astma.

Kromě toho ale špatně odvlhčená stavba negativně působí na její životnost. Základy domu i celková konstrukce trpí, což se může projevit v tom, že v budoucnu bude nutné přistoupit dokonce k její demolici, v lepším případě nákladné rekonstrukci.

Vaše možnosti

Pokud doma pociťujete vyšší vlhkost, je možné v první řadě použít různé odvlhčovače. Tedy přístroje, které se dají sehnat v obchodech s elektronikou a domácími potřebami. Jedná se však o řešení, které řeší pouze následky, nikoliv však příčinu stavu. Přístroje vysají ze vzduchu vlhkost, ta se ale po jejich vypnutí opět rychle zvýší. Neustále zapnutý odvlhčovač v domě vás navíc vyjde draho, protože se zvýší spotřeba energie a platby za ni.

Při tvorbě plísní na stěnách, praskání omítky a dalších symptomech, jež ukazují na vlhkost v domě, je nutné využít razantnější řešení. Účinným se jeví podřezání zdiva. Využívá se klasická řetězová pila, případně pak laserová pila, jejíž výhody spočívají v méně náročné přípravné práci. Třetí variantou je pak chemická injektáž, jež ale není tolik účinná jako podřezání.

Sanace zdiva pomocí podřezání nachází slabá místa na domě, která způsobují nepřiměřenou vlhkost. Díky injektáži dojde k zacelení spár a vnitřek domu je následně lépe izolovaný. To se pozitivně projeví na kvalitě bydlení, v domě se rázem budete cítit komfortně, aniž byste museli mít strach o své zdraví.

K tomuto článku není otevřena diskuze