Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vladimir Putin a IL96 / foto: shutterstock

Čím a jak létají nejmocnější vládci světa?

Možná jste už přemýšleli, jaká letadla používají prezidenti a premiéři nejmocnějších zemí světa. Budete překvapeni, ale nejsou to letadla podobná malým soukromým tryskáčům, nýbrž ty největší stroje, které se kdy vyráběly.

Obecně se dá říci, že čím mocnější země, tím větší a nablýskanější je letadlo, kterým létá její nejvyšší představitel. Navíc, pokud se někde koná setkání hlav státu, existují i pravidla, v jaké posloupnosti mají jejich letadla přistávat. Jedinou výjimku tvoří americký a ruský (dříve sovětský) prezident, kteří mají přednost přede všemi. Pokud se navíc slétnou oba dva ve stejný čas, dělají si i „naschvály“ aby přistáli dříve než ten druhý. Ach ta ješitnost. V čem konkrétně nejmocnější vládci planety létají?

Emmanuel Macron – Francie

Francouzský prezident je považován za druhého nejmocnějšího vládce v Evropské unii, hned po Angele Merkelové, přestože má jaderné zbraně a ona ne. Jako svůj hlavní letoun si zvolil Airbus A330-200. Tento dvoumotorový obr může nést až 49 tun nákladu, ať už lidského, nebo jiného. Pro srovnání, český prezidentský speciál Airbus A319, kterým létá náš prezident, unese maximálně 18 tun nákladu. Jelikož Airbus se vyrábí v Toulouse na jihu Francie, dá se říci, že Macron létá na letadle domácí výroby. Do vzdušné letky prezidenta patří rovněž obří Airbusy A310 a A340. Dříve francouzští vysocí představitelé létali dokonce v nadzvukových letounech Concorde, které se vyráběly v kooperaci s Velkou Británií.

 

Angela Merkelová – Německo

V nejlidnatější zemi Evropské unie má letadlo pro nejmocnějšího představitele Německa kódové označení Konrad Adenauer, tedy po prvním poválečném kancléři SRN.  Německá kancléřka zvolila ke svým služebním cestám speciálně upravený Airbus A340-313 se čtyřmi motory. Předtím ovšem sloužil v této pozici „prvního letadla“ země dvoumotorový Airbus A310. Současný letoun Angely Merkelové je schopen uletět bez tankování 13500 kilometrů a na palubě nese kromě bezpečnostních prvků i ložnice, sprchy a jednací místnost.

 

Xi Jin Ping – Čína

Prezident největší světové ekonomiky a nejlidnatější země světa nelétá na „domácím“ letadle. Používá americký Boeing 747 (Jumbo), tedy známé velkokapacitní čtyřmotorové letadlo. Upřímně řečeno, tak velké dopravní letadlo se v Číně ani nevyrábí, proto musel čínský prezident zvolit zahraničního dodavatele. Zajímavostí je, že čtyři Boeingy, které se pro dopravu čínského prezidenta používají, budou po skončení této speciální služby převedeny do komerčních linek a dále používány.

 

Donald Trump – Spojené státy americké

Americký prezident užívá dva exempláře poměrně známého modrého letounu „Air Force One“. Jedná se o Boeing 747. Tento čtyřmotorový obr má v přední části dvě patra a tam, kde se pohybuje prezident, je plášť letounu neprůstřelný. U nás jsme mohli Air Force One vidět například na pražském letišti, když k nám zavítal prezident Obama. Uvnitř je samozřejmě veškerý luxus a nechybí „vzdušná“ oválná pracovna, ve které americký prezident nezahálí a pilně pracuje i za letu. Jelikož Boeing se vyrábí v Americe, létá tedy „na svém“.

Interiér Trumpova Boeingu

 

Vladimir Putin - Rusko

Ruský prezident zvolil též čtyřmotorový letoun a rovněž domácí výroby. Iljušin IL-96 se vyrábí od roku 1993 v malých sériích, čímž se liší od svých konkurentů Boeingu či Airbusu a dokáže uletět až 12 tisíc kilometrů. Do dnešních dní se vyrobilo pouhých 30 kusů, ovšem to ruskému prezidentu nemusí vadit, letadlo ještě nikdy nemělo fatální nehodu. Na palubě má ruský vládce vše, co na dlouhých letech potřebuje, tedy koupelny, ložnice a také jednací místnost s prezidentskými standartami, která je vytvořena v podobném stylu, jako jednací místnost v Kremlu. Vladimir Putin se tam tedy může cítit jako doma.

Interiér Putinova Iljušinu

 

Anketa

Čím a jak létají nejmocnější vládci světa?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!