Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Universal Robots / foto: shutterstock

Robotizace v průmyslu postupuje mílovými kroky

„Ale já nevím, jak mám ty umělé dělníky nazvat. Řekl bych jim laboři, ale připadá mně to nějak papírové.“ „Tak jim říkej roboti.“

Takhle údajně přišli bratři Čapkové na termín “robot”, který se rozšířil do celého světa. A je velmi výstižný – i dnes jsou roboti efektivní pracovní silou a pomáhají v domácnosti i průmyslu.

Roboti napříč průmyslovými odvětvími

Kdo chce jít s dobou, dávno pochopil, že inteligentní automatizace je zajímavým a dostupným řešením nejen pro průmyslové giganty, ale i pro firmy střední velikosti. Právě těm poskytne tolik potřebný náskok před konkurencí. Víceúčeloví kolaborativní roboti, takzvaní coboti, zastanou pestrou škálu úkonů a rázem zefektivní výrobu ve vašem provozu, čímž přirozeně zvýší obrat. Využívají se ostatně denodenně ve více než 24 000 výrobních prostředích a jak říkají statistiky, v roce 2020 by se mělo globálně prodat na milion průmyslových robotů. Prvotní investice není až tak velká, přičemž robot se přirozeně ještě zúročí v průběhu času, kdy ušetříte na mzdách.

Jakou práci průmysloví roboti zastanou?

Nejčastější aplikace cobotů v různých průmyslových odvětvích je umisťování dílů. Tuto práci zvládnou totiž rychle a s maximální přesností, aniž by jim připadala repetitivní jako jejich lidským kolegům. Někteří roboti jsou vybaveni více rameny s několika klouby, které dokonce umožňují simulaci pohybu lidských rukou – samozřejmě s mnohem pevnějším stiskem. Dále vynikají například v obloukovém svařování, lepení, míchání, balení, paletizaci… V poslední době čím dál více pronikají také do výroby nábytku. Za univerzálností těchto robotů stojí především důmyslné robotické rameno, na něž je možno namontovat široké spektrum koncových zařízení od kleští přes přísavky po svářečky nebo stříkací pistole.

Síla, která nechybuje a neunaví se

„Zaměstnat“ v provozu průmyslové roboty neznamená, že tím ve velkém připravujete lidi o práci. Spíše získáváte pořádného pomocníka pro manuální úkony, které jsou pro nás z masa a kostí namáhavé, nebo dokonce zdravotně nebezpečné. Vaši zaměstnanci se mohou stát programátory nebo integrátory robotů, což pro ně určitě bude kreativnějším vyžitím. Robot je nanejvýš při řezání nebo spojování materiálů maximálně přesný, při míchání složek se nesplete v jejich poměru, produkuje díly, jež jsou jeden jako druhý, a nehrozí mu žádné onemocnění, které postihuje lidské pracovníky na fyzicky náročných pozicích. A právě na precizně a rychle odvedené práci je řada odvětví postavena.

S Universal Robots do budoucnosti

Průkopníkem v oblasti robotizace průmyslu je v celosvětovém měřítku společnost Universal Robots, v jejíž nabídce na stránkách universal-robots.com naleznete pestrou škálu kvalitních a bezpečných kolaborativních robotů v příjemné cenové hladině. Základem jejich sortimentu jsou průmyslové roboty s plně ovladatelnými šestiosými rameny a jedinečnou přesností i opakovatelností. Pro potenciální klienty pořádají demonstrační ukázky, nebudete tedy kupovat robota v pytli.

Uvedení cobotů do praxe

Stačí se jen o téma trochu zajímat a zjistíte, že kolaborativní roboti společnosti Universal Robots mají flexibilní možnosti instalace a jejich uvedení do praxe není nikterak složité. A co je ještě lepší, vše je naprosto bezpečné. Společnost zajišťuje školení na obsluhu robotů pro vaše zaměstnance, kteří se tak naučí vše potřebné od profesionálů a zcela zdarma. To proto, že tento výrobce pokládá zlepšování výroby a zvyšování bezpečnosti na pracovištích za svou misi a jejich cílem je, aby se chytří kovoví pomocníci člověka rozšířili po celém světě. Mezi pozitivní dopady robotizace bude mimo jiné patřit to, že se pokročilé produkty dostanou i mezi chudší skupinu obyvatelstva.

Robotizace v průmyslu postupuje mílovými kroky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!