Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zateplení domu / foto: Shutterstock

Poradíme, jak zateplit dům

Zateplení domu je správným krokem pro úsporu energií, a tedy i financí. Aby byl účinek co možná největší, musí být zvolen vhodný materiál o dostatečné tloušťce.

V článku najdete základní tipy a rady, na co si dát pozor pro efektivní zateplení domu.

Všechno začíná posudkem

Ještě předtím, než se pustíte do vlastních prací, zjistěte si, která místa potřebují zateplit nejvíce. Tento údaj získáte z energetického posudku, kde jsou patrná místa, odkud teplo nejvíce uniká. Na základě těchto výsledku můžete udělat odhad, kolik bude potřeba zateplení a jaká bude přibližná kalkulace.

Zvolte správnou možnost zateplení

V dalším kroku si rozmyslete, jaký druh izolace zvolíte. Na výběr máte například z pěnového polystyrenu, grafitového polystyrenu, minerální vaty, celulózy, dřevovláknité desky, nebo například slámy. Často se uplatňují také kombinace jednotlivých variant. Materiály se liší cenovou náročností a vhodností pro použití v jiných místech. V ideálním případě porovnejte více variant a vyberte si tu, která nabízí lepší poměr ceny a výkonu.

Záleží i na tloušťce izolace

Kromě volby správného druhu materiálu záleží i na tloušťce. Vzhledem k tomu, že jde o složitější problematiku, je lepší přečíst si článek, jakou zvolit tloušťku tepelné izolace, kde se dozvíte více detailnějších informací. Šíře jednotlivých materiálů se liší i podle toho, o jaký druh se jedná a na kterém místě bude izolace umístěna.

Zjistěte si informace o dotacích

Na zateplování domu běží dotační programy, které usnadní počáteční poměrně vysokou investici, jejímž cílem je snížení ekonomické a ekologické náročnosti bydlení. Vzhledem k tomu, že se podmínky stále mění a objevují se nové možnosti dotací, vždy si vyhledejte aktuální informace a optejte se, na co máte nárok. Vyznat se v papírování ohledně dotace sice může být složité, ale příspěvek na vylepšení bydlení se vždy hodí.

K tomuto článku není otevřena diskuze