Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Internetová bezpečnost / foto: shutterstock

Bezpečnost především: 5 nejčastějších chyb na síti

Víte, jak se správně chovat na internetu? Představíme vám nejčastější online chyby a jak se jich vyvarovat.

Internet nás dnes provází už prakticky všude a na síti se pohybují uživatelé různého věku: nejen zkušení a protřelí „surfaři“, ale i začátečníci, ať už jde o děti nebo naopak seniory. Nejen jim často unikají základní pravidla bezpečnosti na internetu. Vybrali jsme nejčastější online chyby, kterých se dopouští i běžní uživatelé sítě. Často bez nějakých špatných následků, ale jednou se jim jejich laxnost nemusí vyplatit. Jak se tedy chovat online?

1.Nevhodná hesla k účtům

Používáte u internetových účtů jako heslo svoje jméno, datum narození nebo jednoduše posloupnou řadu čísel? Slovy jednoho známého českého filmu neděláte dobře, jednou se vám to vymstí. Lehce odhadnutelná hesla jsou prolomitelná a vy tak můžete přijít o svoji e-mailovou schránku, účet na sociální síti nebo přístup k účtům v různých e-shopech. Škoda se znásobí, pokud stejné heslo používáte pro více nebo dokonce všechny účty na internetu. Správné heslo by mělo mít co nejdelší, například snadno zapamatovatelná náhodná věta, včetně malých a velkých písmen a interpunkce.

2.Otevírání příloh nevyžádaných e-mailů

O šíření virů a dalších škodlivých kódů prostřednictvím nevyžádaných e-mailů se toho napsalo mnoho. Stále se však najdou lidé, kteří bez rozpaků otevřou přílohu zprávy, která jim nabízí nějakou výhodnou koupi, aniž by znali adresáta a byli s ním někdy v minulosti v kontaktu. Velmi časté jsou různé podvodné upomínky k uhrazení neproplacené faktury, oznámení o exekuci, apod. Útočníci bohužel dobře vědí, co na nás zabírá.

Nevyžádaná příloha může obsahovat malware, který se stáhne do počítače, aniž by si toho uživatel všiml, a v něm může nadělat pěknou „paseku“. Nezřídka se takto šíří i vyděračské ransomwary, které zašifrují obsah počítače a za odšifrování požadují výkupné. Prvním krokem je kontrola skutečně přípony přílohy projektu, která bývá ve výchozím nastavení sady nástrojů Office skryta. Nezřídka se pak z dokumentu, který vypadá jako PDF soubor, vyklube spustitelná aplikace s koncovkou exe.

3.Bezpečnost na sociálních sítích

Sociální sítě zcela ovládly svět a s rozmachem mobilních chytrých zařízení jsou na nich lidé připojeni prakticky neustále. Rádi sdílí cokoli a kdykoli a často ani nad takovým obsahem nepřemýšlí. Také si přidávají přátele, které osobně neznají a nikdy o nic neslyšeli. Takovým chováním si koledují o problémy, ať už v podobě ztráty přístupu k osobnímu účtu a tedy i ztráty digitální identity, nebo i peněz.

Na sociálních sítích koluje celá řada falešných nabídek na mimořádné slevy atraktivního zboží, jejichž jediným cílem je vymámit z uživatelů čísla jejich platebních karet a přihlašovací údaje k internetovým účtům. Nepodlehněte jim!

4.Stahování „výhodných“ programů a aplikací

Nelegálně šířené verze populárních a nezřídka poměrně drahých počítačových programů mohou představovat další velké nebezpečí. Často může jít o trik hackerů, jak spolu s programem do vašeho počítače dostat škodlivý sofware a jeho pomocí PC na dálku ovládnout, sledovat vás, odečíst přístupové údaje do účtů nebo využívat výpočetní kapacitu pro skrytou těžbu kryptoměn. Podobně rizikové jsou aplikace pro mobilní zařízení stažené z neoficiálních obchodů. Ne všechno, co je k dispozici zadarmo, musí být výhodné. Základní ochranou je sledování zpětné vazby uživatelů, kteří aplikaci stáhli a nainstalovali před vámi. Věnujte jim pozornost.

5.Absence jakékoli ochrany

Všechna zařízení, která se připojují k internetu, by měla mít alespoň základní ochranu před škodlivými kódy. Antivirová ochrana sice není všespásná, útočníci jsou vždy o krok napřed, přesto představuje jistotu, že pokud selžete vy, existuje tu ještě další bezpečnostní vrstva, která by selhat neměla. Ovšem pouze v případě, že používáte skutečně kvalitní a prověřený bezpečnostní program a pravidelně jej aktualizujete – stejně jako byste měli vždy aktualizovat veškeré programy, aplikace a operační systémy, které používáte. Vyzkoušet můžete např. komplexní antivirovou ochranu pro celou rodinu napříč zařízeními od ESETu.

Bezpečnost především: 5 nejčastějších chyb na síti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!