Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kalibry na závity / foto: Shutterstock

Kalibry nejen pro sériovou výrobu

Rozměry zhotovených výrobků jsou vždy velmi důležité a v některých oborech obzvlášť.

Typicky třeba ve strojírenství, automobilovém průmyslu nebo stavebnictví. Při výrobě se tedy musí měřit, měřit a znovu měřit. Nepoužívají se k tomu jen metry a posuvná měřítka. Velkými pomocníky jsou také kalibry.

Abychom byli přesní, kalibry neslouží k měření. Nenajdete na nich žádnou stupnici. Jsou vám schopné ukázat pouze dva stavy – buď že rozměry výrobku odpovídají, nebo nikoliv. Velmi často se používají například kalibry pro měření závitu.

Kalibry na závity i v malovýrobě

Kalibry obecně se používají spíš ve velkovýrobě. Koneckonců jeden kalibr je možné využívat pouze na jeden rozměr, takže nechávat si je vyrábět na jedno použití je značně neekonomické. Naopak při sériové výrobě se pořízení kalibru určitě vyplatí. Kontrola rozměrů je pak daleko jednodušší než pomocí měřidla, navíc se minimalizuje riziko lidské chyby. S měřidlem v ruce se člověk snadno přehlédne, s kalibrem to možné není.

Kalibry na závity se však četně využívají i v kusové výrobě. Jak je to možné? Závity jsou totiž normalizovány, většinou se používá jen několik druhů. Nezávisle na vyráběné součásti jsou závity stejné, takže stačí zakoupit si několik kalibrů a člověk má vystaráno. Malé závity by se navíc měřidlem měřily velmi špatně, kalibry bývají často jediným řešením.

Jaké kalibry se na závity používají?

Záleží na tom, zda sháníte kalibry pro vnější, nebo vnitřní závity. Na ty vnitřní se používají závitové válečkové kalibry. Mají dvě strany, jedna do závitu musí jít našroubovat, druhá nesmí, našroubujete ji nanejvýš jedním či dvěma závity. Na vnější závity se pak využívají závitové kroužky. Jde o sadu dvou kroužků, jeden musí jít našroubovat po celé délce, druhý opět jedním až dvěma závity. Někdy se používá i třmenový závitový kalibr.

Chcete-li si je prohlédnout, přijde vám vhod nabídka kalibrů od firmy Michovský tools. Tam si lze objednat kalibry pro velkovýrobu i kusovou výrobu.

K tomuto článku není otevřena diskuze