Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sparta / foto: sparta.cz

Fotbal rozhodují dresy. Červená vyhrává!

Proč se z výhry těší častěji fotbalisté v červených dresech?

Většina lidí nepřemýšlí nad tajemstvím úspěchu Manchesteru United, Liverpoolu, AC Milán či Sparty. Berou za samozřejmé, že tyto týmy mají v daných podmínkách nejlepší hráče, a proto se pravidelně umisťují na špici.

Oranžová a žlutá prohrává
Skupina akademiků ale přišla s hypotézou, že to nejsou talentovaní hráči a skvělí trenéři, co primárně rozhoduje o úspěchu týmu, nýbrž barva jejich dresu. Tahle domněnka a následná výzkumná práce vychází z dokázané skutečnosti, že lidé mají geneticky vštípené reakce na různé barvy.

Výzkum provedly americké univerzity v Plymouthu a Durhamu a publikovaly ho v uznávaném magazínu Journal of Sports Science, který se věnuje vědeckému přístupu k fotbalovému fenoménu.

Výzkumníci se zaměřili na utkání odehraná v nejvyšší anglické soutěži Premier League, a to již od konce druhé světové války až po současnost. Předmětem výzkumu byly výhradně domácí zápasy těch kterých týmů, v nichž hráči nastupují ve svých tradičních barvách.

Vyšlo najevo, že z 68 zkoumaných mužstev dopadaly nejlépe ty, jejichž klubovou barvou je červená. Nejhůře si vedly týmy s oranžovými a žlutými dresy.

Od přírody je dáno, že lidé vnímají červenou barvu jako výraz mužské agrese, například v původních olympijských bojových sportech vítězili rovněž převážně do červené odění zápasníci.

Červení mají víc fanoušků
Profesor Robert Barton z Durhamské univerzity se domnívá, že vysvětlení tohoto jevu může být hned několik.

„Za prvé, lidé mohou být podvědomě lákáni červenou barvou, takže týmy v červených dresech mají širší základnu fanoušků, kteří je ženou k úspěchu.“

„Za druhé může jít o pozitivní psychologický efekt pro hráče, kteří nastupují v červené barvě. Naopak ti, co stojí proti nim, mohou cítit určitou psychologickou zátěž.“

Vědci samozřejmě přiznávají, že mnohé z týmů v červených dresech mají také v porovnání s ostatními největší disponibilní kapitál. Ale není i zájem investorů do jisté míry zapříčiněn jejich vztahem k červené barvě?

„Nicméně ve velmi vyrovnaných zápasech je velmi pravděpodobné, že pokud někdo zvítězí, budou to hráči v červených dresech,“ uzavírá doktor Rusell Hill z Durhamské univerzity.

Kterému fotbalovému klubu fandíte?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 88