Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čtečka elektronických knih / foto: shutterstock

Jak se zorientovat v kritériích výběru čtečky elektronických knih?

Moderní doba sebou přináší nové technologie, které se mění větší rychlostí, než je většina z nás schopna sledovat. Proto jsme pro vás připravili jednoduchý návod, který vám pomůže rychle se zorientovat v oblasti e-knih.

Zázrak jménem elektronický inkoust

Za masovým rozšířením elektronických čteček knih stojí vynález elektronického inkoustu, tzv. E-Ink. Díky němu má čtečka v klidovém stavu minimální energetické nároky a její displej je příjemný pro oči více, než klasický LCD displej v tabletech. Jaké parametry při výběru čtečky sledovat?

Velikost displeje

Především velikost displeje. Na trhu jsou k dispozici čtečky s 5, 6 i 8 palcovým displejem. Pro běžné použití jsou ideální 6 palcové, které dostačují na čtení beletrie i odborných textů například ve formátu pdf. Zatímco dříve byl právě formát pdf problém, v současné době se již většina čteček naučila s tímto formátem regulérně pracovat, manipulovat s textem, zobrazovat obrázky a podobně. Obvykle je tato schopnost vyznačena v parametrech čtečky.

Kapacita paměti

Při nákupu sledujte i kapacitu paměti. I na 4 GB sice uložíte tisíce knih. Ale můžete sehnat už i čtečky s 8 GB paměti, případně se slotem pro paměťovou kartu, díky níž rozšíříte kapacitu čtečky až o dalších 32 GB navíc.

Podsvícení displeje

Důležité je i podsvícení displeje, které oceníte především při čtení v šeru a za tmy. Některé čtečky již disponují inteligentním ovládáním osvětlení, díky němuž rozpoznají denní dobu a v závislosti na ní volí intenzitu osvětlení. Například večer před spaním je z podsvícení filtrováno modré světlo, které brání v usnutí.

Pár rad na závěr

Cenově se na českém trhu dá sehnat kvalitní čtečka již při cenách okolo 3 000 Kč.  V relacích nad 5 000 Kč pak seženete velmi kvalitní kousky s inteligentním řízením. Na našem trhu jsou k mání čtečky tradičních gigantů v této oblasti, jako například Amazon Kindle či PocketBook, zrovna tak jako čtečky méně známých značek Bookeen či C-Tech, jejíž Lexis v sobě má systém Android.

Jak vybrat čtečku elektronických knih?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!