Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Jak se dostat z kocoviny?

Čím více je večer a noc bujará, o to strastiplnější je potom ráno – zná to každý, kocovina je zkrátka nutné zlo. Přesto se dá nepříjemný stav vylepšit několika ověřenými prostředky a způsoby.

Máte žízeň, jste malátní a nálada vám klesla pod bod mrazu. Všechno v pokoji se zdá být příliš jasné, každý zvuk zní nepříjemně intenzivně. Vaše svaly jsou slabé a ochablé. Celé ráno zvracíte. A přece nejste nemocní – tedy aspoň ne v tradičním významu tohoto slova. Zažíváte jen kocovinovou mizérii.

magazin.cz
Kocovina nastává tehdy, když vypijete více alkoholu, než je vaše tělo schopno snést. Příznaky přitom mohou být různé. Tím nejčastějším je třeštění hlavy, může ale dojít i k průjmům či chvění celého těla. Naštěstí však zkušenost postižených ukázala, že vůči kocovině nejste zcela bezbranní. Jsou tu způsoby a prostředky, jak ji přinejmenším zmírnit.

Energetické a sportovní nápoje
Sportovci je používají před náročnými výkony i po nich, a to především proto, aby se jim do metabolismu dostala potřebná síla, v případě následné aplikace je nejdůležitější rychlá hydratace. Oba efekty jsou pro trpící opilce podstatné a mohou z nepoužitelných trosek aspoň na nějakou dobu udělat provozuschopné bytosti. Jsou plné draslíků, minerálů i karbohydrátů, které vám pomohou zbavit se dehydratace a dorovnat hladinu cukru na potřebnou úroveň.

Ovocný džus
Ovocné džusy obsahují vitamíny a cukr, jež budete potřebovat na doplnění ztracených živin a dosažení jakés takés energetické hladiny. Měli byste si ale dát velký pozor na to, zda pijete džus se stoprocentním obsahem ovoce. Různou chemií zředěné nápoje naopak jenom přitíží.

Prášky
Mnoho lidí trpících kocovinou si zvyklo spoléhat se na prášky typu aspirinu, ibuprofenu či tylenolu. Je pravdou, že pokud si je vezmete ještě před tím, než ulehnete do postele, můžete se ráno probudit čilí jako rybičky. Někdy však tělo zareaguje opačně a kocovina je ještě horší. Rozhodně byste si neměli tyto prášky brát těsně po skončení pitky. Spolu s velkým množstvím alkoholu mohou tyhle zdánlivě nevinné pilulky způsobit nepříjemné poškození jater. V případě, že si je vezmete až ráno, bude výsledek sice pomalejší, na druhou stranu zdravotně bezpečnější.

Káva
Jako jednorázový impuls na zastavení kocoviny je káva ideální. O to horší jsou ale následky. Jen co krátkodobý efekt povolí, budete se cítit ještě unavenější. Nehledě na to, že káva stejně jako alkohol odvodňuje, což už vašemu značně dehydratovanému tělu rozhodně nepřidá.

Voda
Přestože to vypadá obyčejně, je voda jedním z nejjistějších způsobů, jak zmírnit nepříjemnost kocoviny. Především proto, že eliminuje jednu z jejích hlavních příčin – dehydrataci. Navíc se nehodí jen pro hašení následků pití, ale je dobré jí prokládat také samotnou konzumaci piva, panáků či koktejlů. Jednak jich pak nevypijete tolik, jednak nebudete mít ráno vyschlo v krku.

Mléko
Řada lidí říká, že jim z kocoviny nejlépe pomůže mléko. To je ale velmi diskutabilní, protože spousta těch, kteří tuto „léčbu“ vyzkoušeli, muselo okamžitě běžet na záchod, protože nejistý žaludek tak tučný nápor nevydržel. Mléko je tedy vhodné až tehdy, kdy se „tam uvnitř“ cítíte jistěji.

Jaké jsou vaše recepty na kocovinu?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 399