Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
DVB-T2 Set top box / foto: shutterstock

Startuje druhá vlna přechodu na pozemní digitální vysílání DVB-T2. Kdo nepřejde, ztratí televizní signál.

Společně s druhou vlnou digitalizace nastartovanou na našem území v roce 2018 nastává i nutnost přizpůsobit svůj televizní přijímač novému standardu pozemního digitální vysílání DVB-T2.

Na ten bude Česká republika přecházet mezi listopadem 2019 a červnem 2020.

Vlna bude postupná

Plné využití standardu DVB-T2 bude bohužel znamenat úplné ukončení vysílání DVB-T, což znamená, že po určitém datu některé programy na starém standardu zkrátka nechytíte. Vlna neproběhne v celé republice najednou, jednotlivé kraje budou na nový standard předcházet postupně. Cílem této změny je především zvýšení kvality vysílání a možnost rozšíření nabídky programů, což již v rámci starého vysílacího standardu není možné.

Co to bude znamenat po obyčejného člověka?

Jestliže doma máte televizor či set-top box, který dokáže přijímat pouze standard DVB-T máte problém. Po určitém datu již nebude váš televizor schopen přijímat signál a vy zkrátka přijdete o své oblíbené programy. Abyste tomu předešli, je potřeba si pořídit nový set-top box či rovnou televizor schopný přijmout a zpracovat signál DVB-T2. V případě televizoru to příliš levná záležitost nebude, set-top box ale pořídíte za pár stovek.

Na nový standard tak může přejít prakticky každý. Při nákupu nového televizoru byste si měli ověřit, že přístroj, který pořizujete, podporuje kodek HEVC-H.265. Jedině tak budete mít zaručeno, že si nový televizor s příjmem signálu nového standardu poradí.

Na co si dát při výběru set-top boxu pozor?

Kromě toho, že by měl podporovat standard DVB-T2, což si ověříte velice snadno, by měl být kompatibilní i s vaším stávajícím televizorem. To už je náročnější. Než se vydáte pro nový set-top box, měli byste vědět, zda na vašem televizoru najdete konektor SCART, HDMI nebo přímý anténní konektor s RF modulátorem. Tomu pak přizpůsobte i připojení vaší nové černé krabičky. Pro další použití je také důležitá podpora českého jazyka a možnosti ovládání. Některé set-top boxy například umožňují použití univerzálního dálkového ovladače. Můžete si ho tak pro vaši televizi, set-top box a případně i další zařízení naprogramovat a používat pouze jeden.

Startuje druhá vlna přechodu na pozemní digitální vysílání DVB-T2. Kdo nepřejde, ztratí televizní signál.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!