Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nový kotel / foto: shutterstock

Kondenzační kotle jsou stále populárnější, šetří totiž peníze za plyn

Přemýšlíte, jak ještě snížit své výdaje na vytápění? Nebo už jste přistoupili k radikálním opatřením a zakazujete ostatním členům rodiny doma větrat a zvyšovat teplotu na termostatu? Tento přístup není řešením. Tím je výměna starého atmosférického kotle za nový kondenzační.

Neplatíte náhodou více, než musíte?

Zemní plyn je zdrojem tepla pro převážnou většinu českých domácností. Je snadno dostupný, nenadělá nepořádek a jeho cena je solidním kompromisem. Tedy pokud nemáte extrémně nevýhodný tarif, který vaši spotřebu zbytečně prodražuje. Na ten byste se měli zaměřit jako první. Nechte si připravit nezávazné cenové nabídky od několika dalších poskytovatelů plynu a porovnejte je s vaší stávající. Jestliže není nejvýhodnější, jednoduše přejděte jinam.

Kondenzační kotel spaluje plyn efektivněji. Díky tomu šetříte

Vítr ve vaší peněžence dokáže utlumit také kvalitní kotel s vysokou účinností. Ten nejenže pokryje tepelné ztráty vašeho domu, ale spotřebuje navíc při provozu minimální množství plynu. Navíc se může stát i zdrojem vaší teplé vody, na které tak ve srovnání s ohřevem v elektrickém bojleru také ušetříte. Z důvodu zpřísňujících se zákonů je v současné době možné u nás sehnat výhradně kondenzační plynové kotle s větší efektivitou spalování. Ta nastává díky využití části spalin, které u konvenčních atmosférických kotlů unikají komínem do ovzduší. U kondenzačních kotlů jsou tyto spaliny ochlazovány pod teplotu jejich rosného bodu a využity jako další zdroj tepla. Díky tomu mění skupenství a uvolňují další teplo, jež je díky výměníku předáváno topné vodě. Takto lze získat u jednoho kotle teoreticky 11% účinnosti navíc. Prakticky se tato hodnota pohybuje okolo 8-9 %. I to je ale slušné.

Kolik se dá kondenzačním kotlem uspořit?

To záleží na tom, jaký kotel jste používali, resp. jakou měl účinnost. Většina modernějších atmosférických kotlů disponovala účinností okolo 90 %. Porovnáme-li to s praktickou účinností kondenzačního kotle okolo 109 %, dostaneme téměř o 20 % méně propáleného plynu. To už na faktuře poměrně poznáte. Samozřejmě, čím horší účinnost měl předchozí kotel, tím větší bude úspora.

Nechce se vám do výměny?

Stále ještě nejste přesvědčeni, že předpokládaná nižší spotřeba a úspora prostředků vám stojí za to podstupovat výměnu kotle? Máte-li doma kotel na plyn, je to vlastně čistě vaše věc. Jestliže ale topíte kotlem na tuhá paliva v 1. a 2. emisní třídě, zbystřete. Od 1. září 2022 má vstoupit v platnost zákaz provozu těchto kotlů pro domácnosti. V případě, že do té doby kotel nevyměníte, hrozí vám pokuta a zima.

Kondenzační kotle jsou stále populárnější, šetří totiž peníze za plyn

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!