Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Huawei / foto: shutterstock / Martina Badini

Americký monopol v mobilních telefonech končí

Jak si poradí čínský gigant Huawei bez amerického hardwaru a softwaru ve svých chytrých telefonech se dozvíme během několika dní.

Představení nové řady bude probíhat online

Dočkali jsme se. Po úspěšných řadách smartphonů P20 a P30 od Huawei se přesně 26. 3. 2020 setkáme tváří v tvář i s novou řadou P40. V čem se bude lišit? Ačkoliv z původně plánované oficiální akce v Paříži sešlo kvůli momentálně se rozvíjející pandemii koronaviru, Huawei se svých plánů neslevil a hodlá nás překvapit v online prostředí. Podobným způsobem již představoval tento čínský gigant několik svých výrobků, proto můžeme věřit, že i tato akce se vyvede.

Co uniklo z kuloárů?

Příjemné překvapení lze očekávat zejména v oblasti fotografických vlastností. Informace o nové řadě P40 zatím nejsou příliš dostupné, nicméně již v současné době lze konstatovat, že se bude měnit vnější tvar zařízení a fotoaparát bude vystupovat z těla přístroje. Podle dostupných informací by měl fotoaparát disponovat moderní periskopickou kamerou s 10 násobným optickým zoomem. Ve hře je také 52 MPix senzor typu CMOS a vysokou světelností, který by měl disponovat až 16 pixelovým binningem neboli slučováním pixelů.

Jeho smyslem je zesílení signálu a zrychlení jeho digitalizace za současného zmenšení objemu dat. Pokud Huawei tuto vlastnost dokáže do fotoaparátu nové P40 dostat, bude s ní možné pořizovat jedinečné fotografie zejména v noci a při horší úrovni osvětlení. Očekáván je také mnohem větší rozptyl ohniskové vzdálenosti od 18 do 240 mm. Pro porovnání, předchozí řada P30 disponovala pouze rozptylem ohniska od 24 do 125 mm.

Jaká bude náhrada Google Play?

Díky zákazu amerického ministerstva obchodu z loňského roku, který odstřihnul čínskou firmu od možnosti využít ve svých zařízeních hardware a software amerického původu, očekáváme absenci služeb a aplikací Googlu. Mezi nimi i oblíbeného Google Play, prostřednictvím něhož získali uživatelé přístup ke statisícům aplikací, které bylo možno nainstalovat většinou bezplatně na telefon. I když je spousta uživatelů, kteří se Google Play rádi zbaví, na vyřešení otázky, jakým způsobem si Huawei poradí s přístupem a instalací nových aplikací do nové řady chytrých telefonů P40 si musíme počkat, naštěstí již ne tak dlouho.

Americký monopol v mobilních telefonech končí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!