Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hubbleův vesmírný dalekohled / foto: shutterstock

Před zaplněným sálem Technického muzea v Brně se přednášelo o legendárním vesmírném dalekohledu

Navzdory nouzovému stavu v předvečer třicátého výročí vypuštění Hubbleova teleskopu „usedla“ do přednáškového sálu Technického muzea v Brně téměř stovka zájemců, kteří „netrpělivě čekali“ na přednášku Tomáše Přibyla.

Jako „osmý div světa“ je často označován Hubbleův kosmický teleskop – nejproduktivnější přístroj NASA, který 24. dubna vstupuje do čtvrté dekády práce na oběžné dráze. Tomuto historickému výročí byla věnována přednáška s názvem „Příběh kosmického teleskopu“, která proběhla v původně plánovaném termínu, a to 23. dubna v 18 hodin.

Netradiční výzva

Dlouholetý popularizátor kosmonautiky, český publicista a kurátora Technického muzea v Brně Tomáš Přibyl připravil pro veřejnost zajímavou výzvu s názvem: Adoptuj si svého návštěvníka. Zájemci o jeho přednášku měli zaslat svoji fotografii organizátorům, kteří ji následně umístili do prostoru přednáškového sálu v Technickém muzeu v Brně. Zájem byl takový, že se do posledního kousku zaplnily kapacity k sezení. „Přišlo 92 fotografií dvounohých návštěvníků, dále tři snímky papoušků, dva psů a jedné berušky. Měli jsme tak celkem 98 fotografií. Přednáška tak proběhla před beznadějně zaplněným sálem a musím se omluvit všem návštěvníkům, na které se nedostalo – snad příště,“ komentuje náměstek Technického muzea v Brně Josef Večeřa.

Přednáška Tomáše Přibyla

Finanční podpora pro Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně

Zaslanými fotografiemi se zájemci stali součástí iniciativy na podporu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, která je spádovou oblastí pro nejtěžší případy nemoci COVID-19. Zaměstnanci Technického muzea v Brně za každou zaslanou fotografii věnovali finanční příspěvek do kasičky ve tvaru Hubbleova teleskopu. Vybranou částku pak poukázali na podporu činnosti fakultní nemocnice.

Příspěvek pro nemocnici

Téma přednášky: Hubbleův teleskop

„Hubbleův teleskop byl vypuštěný před třiceti lety, přičemž pracuje dodnes a dokonce je mnohem výkonnější, než v době startu. Dalo by se říct, že zraje jako víno. Astronomové se s ním naučili pracovat, ale především k němu zamířily servisní raketoplány, které vyměňovaly vadné součástky, přivezly modernější přístroje a provedly několik generálních oprav. Konstrukce zůstala zachovaná, ale kdyby měli tvůrci teleskopu možnost nahlédnout dovnitř, dost možná by ho ani nepoznali,“ představuje Hubbleův kosmický teleskop autor online přednášky Tomáš Přibyl. Pokud máte zájem dozvědět se o Hubbleově teleskopu více, můžete zhlédnout celou přednášku na webových stránkách Technického muzea v Brně.

 

 

 

 

V Brně se přednášelo před zaplněným sálem Technického muzea v Brně. Příběh Hubbleova kosmického teleskopu zaujal natolik, že se na některé zájemce se ani nedostalo.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!