Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
BSoD / foto: Shutterstock

Spasí SP1 chřadnoucí Windows Vista?

Microsoft dělá, co může, aby pomohl svému aktuálnímu operačnímu systému.

Systém Windows Vista nebyl přijat ani zdaleka tak kladně, jak si Microsoft sliboval. Odmyslíme-li si tradiční nechuť lidí ke změně, kterou Visty v podobě nového „aero“ designu a částečně upraveného interface přinesly měrou vrchovatou, přetrvává neochota zákazníků pořizovat nový operační systém překvapivě dlouho.

Vrásky na čele Microsoftu
I na Windows XP se po jeho vydání snesla vlna kritiky, poměrně brzy však začal být oceňován a dnes platí za relativně bezpečný a stabilní systém i mezi odborníky. Přestože Visty přišly na trh podstatně odladěnější než ve své době XP, stále ne a ne se prosadit.

Většinu prodejů generují firmy, které si kupují mnohonásobné licence, jedinci a domácnosti však zůstávají u „starých dobrých“ XPček.

Microsoft se snaží, seč může, tenhle nepříznivý stav změnit. Je sice hezké, že lidé oceňují jeho starší systém, ovšem za to si vedení mimořádné dividendy nevyplatí. Proto bylo potřeba přistoupit k rázným krokům s cílem Visty na trhu konečně etablovat.

Jedním z férových a ocenitelných tahů je brzké vydání prvního Service Packu, tedy balíčku, který vylepšuje celou řadu funkcí a zaceluje problémy. V médiích se o něm hodně mluvilo, o což se jistě nemalou měrou zasloužilo marketingové oddělení Microsoftu. Balíček je možné si stáhnout v anglické verzi, v češtině vychází v polovině dubna.

Visty si koupíš, ať chceš, nebo ne

Ovšem největší softwarový výrobce má v rukávu ještě jiné motivátory, které pro uživatele už tak příjemné nejsou a opírají se o monopolní postavení Microsoftu na trhu.

Předně se jedná o oznámení, že oficiální podpora systému Windows XP brzy skončí. To znamená, že na něj přestanou vycházet potřebné záplaty zacelující bezpečnostní díry apod. Na tom by nebylo nic divného – ostatně ukončení podpory je u starších systémů běžná věc, ovšem ne v případě, že většina počítačů na světě na tomhle systému stále běží.

Generační výměna má být pozvolná, nikoliv násilná, jak má Microsoft v plánu předvést. Hrozí mu totiž, že se Windows Vista definitivně zapíše jako neúspěšný operační systém, a to především z toho důvodu, že na přelom let 2009 a 2010 už se plánuje systém nový – zatím s pracovním názvem Windows Vienna, nebo také jen Windows 7.

Problémy na všech frontách
Důvody nezájmu širokých mas o Visty jsou mnohé. Jednak je to relativně vysoká cena, která zvyšuje neochotu měnit systém, když to vlastně člověk ani nepotřebuje. Jednak se negativně podepisuje i značná hardwarová náročnost Vist.

Člověk, který využívá počítač na psaní a běžnou agendu, zdaleka nepotřebuje držet tempo s vývojem technologií a vystačí si klidně s mnoho let starým počítačem. Jenže na takovém Visty ani nespustíte, natož abyste mohli uvažovat o uspokojivém chodu.

Navíc je tu Linux – operační systém zcela zdarma, který se stále více zapisuje do povědomí i obyčejným lidem, nejenom počítačovým náruživcům. Svůj podíl na tom mají moderní uživatelská rozhraní, které z bezplatného Linuxu dokáží udělat podobně jednoduchý software, jako je Windows.

Visty to tedy budou mít i do budoucna obtížné a jsme velmi zvědaví, zda na ně jednou budeme pohlížet jen jako na nutné zlo při přechodu od XP k Vienna, nebo se nakonec přeci jen chytnou a za pár let se jich budeme zuby nehty držet, když nám Microsoft bude vnucovat Vienny.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 373