Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Úspěch v NASA / foto: Aurelia Ventura - La Opinion

Do USA emigrovala v 17 letech s 300 dolary, dnes řídí mise v NASA

Diana Trujillo pochází původně z Kolumbie a stejně jako mnozí další obyvatelé Latinské Ameriky, také ona věřila, že se jí díky emigraci splní sen. A ono se tak opravdu stalo.

Možná by se zdálo, že osud sedmnáctileté emigrantky je již předurčen. Bude sice žít v lepších podmínkách a relativně stabilním systému, zato se však jednou provždy bude muset smířit s nižší pracovní pozicí. Uklízečka, obsluha v restauraci, zahradnice, to všechno jsou povolání, které v USA běžně vykonávají přistěhovalci. Ale stát se členkou výzkumného týmu NASA? Neslýchané!

Nelehké začátky

Dianě bylo opravdu pouhých 17 let, když se vzhledem k velmi obtížné rodinné situaci rozhodla v roce 2000 opustit rodnou zemi a vydat se s pouhými 300 dolary do Spojených států, aniž by znala tamní řeč. Měla pouze dvě vize. Chtěla zajistit finanční pomoc pro zbytek rodiny v Kolumbii a chtěla pracovat pro vesmírnou agenturu NASA. První roky pobytu v USA nebyly pro Dianu vůbec snadné. Začínala jako uklízečka domů bohatých Američanů, poté si přibrala ještě další dvě zaměstnání, aby mohla studovat angličtinu a kosmickou vědu.

První hmatatelné úspěchy

Poté, co se zapsala na University of Florida a získala stipendium, studovala Trujillo s vynikajícími výsledky. Její angličtina se den ode dne zdokonalovala. Ještě při studiu se začala plně zajímat o vesmírné programy a aktivity NASA, až si nakonec podala žádost o stáž na Akademii NASA. Světe div se, její žádost byla přijata a Diana byla vybrána jako první hispánský přistěhovalec.

Oficiální členka vědeckého týmu

Její účast na stáži se nakonec ukázala jako nejlepší krok, který mohla v touze za svým snem podniknout. Po jejím skončení o ni totiž kosmická agentura projevila zájem, a tak bylo Dianě nabídnuto pracovní místo přímo pod NASA, kde působí dodnes. Zaměřuje se hlavně na zkoumání planety Mars, kde postupem času dosáhla mnoha úspěchů. Navrhla například důmyslně propracovanou robotickou paži, která sbírá vzorky materiálu z povrchu Marsu. „Jakmile jsem se rozhodla, co chci v životě dělat, věřila jsem všemu, studovala jsem a tvrdě jsem pracovala na základě hispánské pracovní etiky“. Dodává Trujillo ke svému úspěchu a nám nezbývá než pogratulovat této cílevědomé a úspěšné mladé ženě.

Robotická ruka



 

Do USA emigrovala v 17 letech s 300 dolary, dnes řídí mise v NASA

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!