Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Namrzlé čelní sklo / foto: shutterstock

Když venku přituhne, aneb co nenechávat přes zimu v autě

Když venkovní teploměr ukáže hodnoty hluboko pod bodem mrazu, neměli bychom zapomenout vyložit důležité věci, které jinak běžně necháváme v autě.

Pokud patříte k řidičům a majitelům auta, pokud vozidlo využíváte dnes a denně, víte, kolik věcí v autě máte. Mnohdy se jedná o zbytečnosti, které se vám jen nechtějí z auta uklízet. Pokud však vůz necháváte stát venku na mrazu a pokud s ním nezajíždíte do garáže, je dobré alespoň několik věcí z auta odnést. Některé věci se totiž mohou vysokým mrazem znehodnotit či napáchat řadu škod.

Auto v zimní krajině

Z auta vytáhněte veškeré léky

Ať už v lékárničce, tak v přihrádkách auta můžeme mít různá léčiva. Mohou to být antigenní testy na Covid, mohou to být pilulky na bolesti hlavy nebo tablety, které máte předepsané lékařem. Mnohá léčiva však nesnáší extrémní mrazy a vyžadují, aby byly skladovány v pokojových teplotách. Proto si projděte příbalový leták nebo veškeré léky z auta raději odneste domů. Či je přesuňte do kabelky a noste je vždycky u sebe.

Sycené nápoje mohou explodovat

Mít ve vozidle nějakou šťávu nebo podobné tekutiny, to je zcela běžné. Když však padnou mrazy, je rozdíl mít v autě obyčejnou vodu a sycený nápoj. Nejenže se ve zmrzlém stavu nedají nápoje pít, ale z důvodu ledu se může plechovka či láhev doslova roztrhnout. Pokud by se uvnitř nacházely sycené nápoje, může dojít dokonce k jejich explozi (exploduje oxid uhličitý obsažený v sycených nápojích). Tak ať nejste jednoho dne nemile překvapeni.

Hlavně žádná elektronika

Možná ve svém autě vozíte mobil nebo tablet, který je vaší spásou ve chvíli, kdy nevíte, kudy jet. Jenže pokud necháte elektroniku v autě přes mrazivou noc, ráno byste ji nemuseli zapnout. Dojde zkrátka k jejímu zamrznutí a elektro se může buď svévolně vypnout, nebo se baterie absolutně vybije.

Když venku přituhne, aneb co nenechávat v zimě v autě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!