Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sonda k Marsu / foto: shutterstock

Na vývoji sondy úspěšně vyslané k Marsu se podílely arabské ženy

Už jste slyšeli o tomto malém zázraku? Arabské ženy se z velké části podílely na úspěšném vyslání sondy k rudé planetě. Vývojový tým tvoří třetina žen, zbytek jsou muži.

Sonda byla pojmenována Amal, což v překladu znamená Naděje. Hlavním úkolem sondy a celé výpravy je z oběžné dráhy sledovat ovzduší na Marsu a změny v marsovském podnebí. Astronomové od žen očekávají, že ze sondy pořídí také okouzlující snímky, které obletí svět.

Sonda dorazila k Marsu 9. února. Na cestu vyrazila po druhém odložení 21. července minulého roku. Jedná se o první arabskou meziplanetární misi. 

Představení hlavních lidí, kteří tuto sondu na Mars poslali

Hlavní ženou, která se v této sondě nachází, je Sarah Al Amiriová. Ta se v roce 2017 dostala do vesmírné agentury a o chviličku později se stala ministryní pro vědu. Hodně lidí si myslelo, že se ženy zbláznily a není divu. Ženy z Arabských emirátů totiž zůstávají většinou v domácnosti. Arabské emiráty pozvaly experty, kteří ženám velice pomáhali na začátku jejich cesty. Mezi nimi bychom našli třeba Bretta Landina.

Sonda k Marsu

Důvod cesty

Sonda se pokusila spustit na povrch Marsu čínského robotického výzkumníka, který má za úkol se prodrat v oblasti Utopia Planitia na severní polokouli rudé planety. Tento robot má prostor prozkoumávat po dobu 90 dní. Mise má také prozkoumat atmosféru v jednotlivých obdobích roku, který na Marsu trvá přibližně 687 pozemských dnů. 

Tato cesta má změnit ekonomiku v Emirátech - zbavit tuto zemi závislosti na ropě. Program vyvolal v zemi opravdu velkou vlnu obdivu a nemálo žen se díky němu snaží dostat do technických oborů či přírodních věd. 

Do vesmíru a na Mars už doletělo několik sond, ale tato sonda je výjimečná především z již zmíněného důvodu, že na jejím vývoji se podílela třetina žen. Je neskutečné, jak se věda a astronomie celkově posouvá rychle dopředu.

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/vesmir/spojene-arabske-emiraty-sonda-amal-obezna-draha-marsu_2102092125_ada

https://nedd.tiscali.cz/prvni-arabskou-sondu-dostaly-k-marsu-zeny-zahalene-do-hidzabu-504817

Na vývoji sondy úspěšně vyslané k Marsu se podílely arabské ženy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!