Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cesta rakety na rampu v Bajkonuru / foto: shutterstock

Močení na kolo autobusu – 60 let trvající tradice kosmonautů v Rusku

Nejstarší kosmodrom na světě Bajkonur má zvláštní tradici. Už 60 let se před každým pilotovaným letem děje zvláštní zastávka při cestě k raketě, které se účastní i ženy.

Dnes leží Bajkonur ve státě Kazachstán, který jej provozuje společně s Ruskem. Sám kosmodrom je výlučnou ekonomickou zónou Ruska, dříve se nacházel v Sovětském svazu. A právě tady, po čtyřech letech startů automatických sond se poprvé chystal let člověka do vesmíru. Ano, hádáte správně, měl letět Jurij Gagarin.

S Titovem v autobusu

Bylo ráno 12. dubna 1961 a první kosmonaut Gagarin spolu s náhradníkem Germanem Titovem mířili ve speciálně upraveném autobusu k raketě.  Oba skafandry byly totiž přípojkami v autobusu chlazeny. Náhradník German Titov byl připravený a navlečený ve skafandru pro případ, kdyby se s Gagarinem něco stalo a z nějakého důvodu nemohl letět. Sám se dočkal o pár měsíců později, kdy letěl jako druhý na světě a první ve vesmíru například spal. Zpět ale ke Gagarinovi. Cesta trvala trochu dlouho a tak požádal o zastávku, vyšel ven a ulevil si na pravou zadní pneumatiku autobusu. Situace evidentně navodila veselou atmosféru plnou vtípků a pak se jako historka dále vyprávěla.

Kolo - zdroj: shutterstock.com

Kosmonauti a kosmonautky v pozdějších časech

Jenže Gagarin uspěl a byl to obrovský skok pro celé lidstvo. Pak si zřejmě účastníci cesty vzpomněli na tuto historku a pomočené kolo brali jako šťastné znamení. Na kolo se vymočil před startem Titov, po něm Leonov – první člověk, který vystoupil do volného prostoru a dále další a další sovětští, ruští ale i všichni zahraniční kosmonauti. A co je na tom ještě zajímavější, tuto tradici dělají i ženy, ať už jsou to Rusky nebo kosmonautky z jiných zemí. Přeci jen se ale jedná o více stydlivé stvoření, navíc by se při úkonu musely celé vysoukat ze skafandru, což by bylo zdlouhavé a přivádělo je do trapné situace. Proto si ženy – kosmonautky nosí svou moč v předem připravené lahvičce, ze které pak kolo autobusu potřísní.

Start z Bajkonuru - zdroj: shutterstock.com

Je to zvláštní, ale tato tradice trvá na Bajkonuru už 60 let. Za tu dobu z něj vyletělo do kosmu a provedlo úkon u zadního levého kola autobusu už více, než 140 mužů a žen. Přejme jim tedy, ať jim dále nosí štěstí v kosmických letech!

Zdroje:

(1) Gagarin a ti druzí - 60 let kosmonautiky (kniha Blesk speciál z Dubna 2021)

(2) roscosmos.ru

Močení na kolo autobusu – 60 let trvající tradice kosmonautů v Rusku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!