Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Topná sezóna / foto: shutterstock

Topná sezona se blíží. Jak ušetřit za topení?

S příchodem prvních podzimních dnů a odchodem léta se pojí také topná sezona. Zatímco v některých domácnostech začíná po spadnutí teplot pod patnáct stupňů, v jiných se začne topit později. Vždy ale zasáhne do rozpočtu.

Aby se člověk nemusel pořádně plácnout přes kapsu při ročním vyúčtování za energie, je dobré učinit několik kroků, které povedou k jisté úspoře za topení. Vedle investice do zateplení, díky které nebudeme topit panu Bohu do oken, si osvojte níže uvedené tipy.

Topení

Za radiátor patří hliníková fólie

Topíte, topíte, ale stále to nepociťujete? Problémem může být jedno - váš dům nebo bytová jednotka. Velké množství tepla totiž mohou nasávat zdi vašeho příbytku, které ho spíše doslova pohlcují. A tak můžete topit a topit a teplo se interiérem stále nebude příliš šířit. Řešením vzniklé situace je hliníková fólie.

Ať už máte cihlový nebo panelový dům, hliníková fólie patří za radiátor. Ta totiž umí odrazit tepelné proudění do místnosti a zabraňuje tomu, aby dům teplo pohlcoval.

Závěsy pro udržení příjemné teploty

Pomocníkem v boji proti zbytečným tepelným ztrátám jsou i závěsy, a to nemusí být příliš masivní. Zatímco z jedné strany ochrání domácnost před vnikem chladného vzduchu, zevnitř udrží teplo v pokojích.

Závěsy

Když se k nim navíc přidá izolace oken, tepelné ztráty rázem nebudou to, co vám bude přidávat na vráskách na čele.

Odvzdušnění topení jako další krok

Hliníkoví fólie je na svém místě, závěsy pověšené, domácnost zateplená a izolovaná, přesto máte pocit, že teplo neproudí domácností? Pak si na radiátor sáhněte. Pokud je prakticky studený, i když “jede” na plné obrátky, je načase ho odvzdušnit.

Uvnitř něj jsou totiž vytvořené vzduchové bubliny, které jeho řádnému fungování zabraňují. Proto popadněte do rukou odvzdušňovací klíče a zatočte s problémem. Není to těkžé, ani není zapotřebí volat topenáře.

 

Zdroj:

https://www.srovnejto.cz/blog/10-tipu-jak-usetrit-na-povinnem-ruceni/

Topná sezona se blíží. Jak ušetřit za topení?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!