Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Netbook 2go / foto: Shutterstock

Notebook od Intelu za pár tisíc

Chcete notebook za babku? Technologický obr Intel pro vás má hodně levné řešení.

Obrovský úspěch subnotebooku (vyznačuje se menšími rozměry než klasický notebook) Asus Eee jasně doložil, že na trhu je pro takové produkty hodně místa. Vůbec celý trh s notebooky za poslední roky velmi vzrostl a začíná předhánět i klasické stolní počítače.

Levný netbook do tašky
Není divu, že se v něm stále více angažuje také Intel, jedna z největších společností v informačních technologií. Volí však poněkud jiný přístup než Asus. Zatímco Eee je složeno z komponent jiných výrobců, Intel nabídne právě tyto komponenty coby celek v podobě licence dalším výrobcům.

Jednou z prvních společností, jež technologii inteláckého netbooku, má být Computer Technology Link, která už brzy představí vlastní „2go“, jak se celá rodina netbooků bude jmenovat.

magazin.cz
Netbook se novince říká především proto, že není stavěn na žádné složité operace a jeho primárním účelem je poskytnout internetovou platformu, doplněnou o veškerou potřebnou kancelářskou či studentskou agendu. Zkrátka a dobře – je to takový moderní psací stroj s připojením ke světové síti.

Jádrem 2go je procesor Celeron M běžící na frekvenci 900 MHz, posazený do čipsetu Intel 915GMS. V základní verzi má být netbook vybaven 512 MB RAM. Komu by to bylo málo, může si ji zvýšit až na jeden gigabajt.

Připojení, kamera i karty
Vzhledem k celkovým rozměrům nepřekvapí malý, devítipalcový displej, na kterém však i nízké rozlišení 800x480 vypadá k světu.

V povinné výbavě najdete rovněž webkameru a čtečku všech možných paměťových karet. Standardem je pochopitelně wifi karta pro bezdrátové připojení k internetu.

Co se operačních systémů týče, jsou dvě varianty. Buď se spokojíte s bezplatným Linuxem, nebo se rozhodnete připlatit za komfortnější Windows XP. Na Windows Vista nemá 2go dostatečný výkon.

To nejlepší na závěr – cena. Stejně jako Asus Eee budou i netbooky na platformě Intelu velmi levné. Hovoří se o 400 dolarech, což je zhruba 6500 Kč. V našich končinách se však dá očekávat cena o něco vyšší, především kvůli obvykle výraznějším maržím prodejcům.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 98