Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Vědci začali křížit člověka s krávou!

Vytvořili částečně lidské, částečně zvířecí embryo a uvedli ho v život.

Přestože veřejná i odborná debata o etice klonování nebere konce, někteří vědci se tím nenechávají brzdit a posunují hranice medicíny stále dále. Nejnovější pokrok se udál v Newcastlu v rámci univerzity Tyne.

Lidský a zvířecí hybrid
Skupina vědců vzala buňky z lidské kůže a vložila je do kravského vajíčka. To potom uvedla v život. Vzniklé embryo, které bude v budoucnu dost možná sloužit k průzkumu i léčbě nemocí, přežilo tři dny.

Vědeckou obec ohromila rychlost, s jakou vědci dokázali hybridní experiment provést. V lednu na něj dostali povolení a koncem března už bylo vlastně po všem. Ačkoliv výsledky se budou analyzovat ještě dlouhou dobu, šlo vše jako po másle.

Výzkum jako obvykle vzedmul vlnu vášní a donutil britského premiéra Gordona Browna řešit dosud nejednoznačný a kontroverzní zákon o podobných pokusech. Poslanci by přitom v tomto případě neměli být vázáni stranickou disciplínou, nýbrž hlasovat podle vlastních etických zásad.

Katolíci proti možné léčbě
Nejhlasitějším odpůrcem pokusu se jako obvykle stala katolická církev, ale i ostatní náboženská uskupení si k jeho zbytečnosti a neetičnosti řekla své. Britští vědci jsou si však jisti správností svého postupu a poukazují na značný přínos v léčení Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby.

Tým vedený doktorem Lylem Armstrongem se snaží přijít na rychlý a spolehlivý způsob vytváření kmenových buněk. Právě ty jsou totiž rodiči téměř všech lidských tkání, a pokud by mohly být produkovány i jinak než jen vlastním tělem, dokázali by lékaři snadno podporovat mozkové, kostní či svalové buňky svých pacientů.

Bude zajímavé sledovat nejen vyústění debaty o etičnosti, ale i potenciální naplnění hypotéz, jež si vědci stanovili. Pokud by se jim je skutečně podařilo naplnit, měli by v rukávu další nezpochybnitelný argument na podporu klonování.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 117