Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Notebooky do deseti tisíc

V poslední době zažívají ceny veškerého hardware strmý pád. Procesory, grafické karty i celé počítače – notebooky nevyjímaje.

Dříve velmi drahé přístroje, jejichž cena byla oproti klasickým stolním PC několikanásobná a u slušnějších kousků šplhající vysoko nad padesát tisíc.

Dnes už nejsou výjimkou ani notebooky, které pořídíte za deset tisíc a ještě vám něco zbyde. Nemluvíme přitom o nově se etablující kategorii superlevných subnotebooků typu Asus Eee, nýbrž klasických, relativně výkonných přenosných počítačích. Pokud na nich nechcete provozovat zrovna grafické studio či hrát náročné hry, k čemuž se notebooky stejně nehodí, měl by vám jejich výkon postačovat.

O něco méně jednoznačná je situace ohledně kvalitativního provedení. Výrobci se na svých nejlevnějších modelech snaží pochopitelně ušetřit, co se dá, a protože chtějí stále zachovat určité parametry, kterými by se mohli chlubit v letácích, musí šetřit na materiálech a právě kvalitě konstrukce.

Nezastíráme tedy, že nákup levného notebooku je částečně také určitý risk. Na druhou stranu si nepředstavujte, že si počítač přinesete domů a on se vám po rozbalení rozpadne. Navíc tu je obvykle dvouletá záruka, takže se většina problémů dá relativně bezproblémově vyřešit.

Fujitsu Siemens Amilo Pro V3505 – CM 450

magazin.cz
Jeden ze starších modelů vcelku oblíbené značky Fujitsu Siemens se dostal pod magickou hranici a na první pohled je jedním z nejatraktivněji vyhlížejících notebooků za hubičku.

Jeden gigabajt operační paměti, to je v této kategorii velmi slušné, stejně jako dvougigahertzový procesor od Intelu. Ale pozor – jedná se o Celeron s nízkou vyrovnávací pamětí, což je pro levné laptopy typické. FS však použilo starší typ, se kterým se mohou novější typy v dalších noteboocích srovnávat i přesto, že nominálně běží na nižších frekvencích.

Grafická karta je integrována na základní desce, přičemž se jedná o Intel Graphic Media 950, jež je použitelná jen pro 2D hry. 80 GB velký disk není žádný zázrak, na běžné záležitosti by ale stačit měl. Velmi potěší komunikátor Bluetooth, jenž je v této třídě naprostou výjimkou. Standardem je naopak Wi-Fi připojení. S ním jsme však při testování měli problémy, karta se vůbec nehlásila a vše vyřešila až reklamace. Bohužel to u FS není zcela výjimečný případ.

Notebook je obvykle dodáván bez operačního systému, dají se na něj však nainstalovat jak Windows XP, tak Vista a ani s Linuxem byste neměli mít problém. Za zmínku stojí, že model disponuje matným displejem o velikosti 15,4 palců. Stejně jako všechny ostatní zmiňované notebooky, má i tento DVD vypalovačku.

magazin.cz
Hewlett Packard 530
Relativně nový model, který renomovaný výrobce hardware přivedl na trh zejména za tím účelem zabrat i velkou část trhu s levnými notebooky. Ta byla pro HP až donedávna oblastí zapovězenou. Kvalita výrobce je znát i na jeho levném kousku, byť není taková jako u dražších strojů. Na první pohled to ale na šasi nepoznáte.

Procesor Celeron běží jen na 1,6 GHz, ovšem jde o novější typ a s kancelářskou agendou nemá žádné problémy. Navíc ho doplňuje jeden gigabajt operační paměti a na danou třídu obsáhlý, 120 GB pohlcující disk. Grafický adaptér je stejný jako v případě notebooku od FS.

Výhodou tohoto notebooku je skutečnost, že je většinou nabízen i s operačním systémem Windows Vista. Ačkoliv jde jen o základní Basic verzi (nemá grafický interface Aero), za tu cenu jde o velmi lákavou nabídku. Jen škoda, že jsme v balení nenašli žádný disk, byť jen na obnovení funkčnosti. To bohužel slibuje komplikace, jakmile se něco v systému pokazí.

magazin.cz
Toshiba Satelite L40-14G
Ani Toshiba nepatří k levným výrobcům. O to překvapivější je, že v její modelové řadě Satellite lze nalézt modely atakující, v některých případech dokonce pokořující hranici deseti tisíc korun. Jsou vybaveny solidním Celeronem 1,73, gigabajtem paměti, 120 GB diskem, jednou z nejlepších integrovaných grafik X3100, WiFi kartou a v neposlední řadě atraktivním designem.

V nabídce obchodů jsme notebook nalezli jak bez operačního systému, kdy by měl stát pod deset tisíc, ale i s Windows Vista Premium za necelých jedenáct tisíc. Toshiba je známa svou kvalitou provedení a podle všeho z ní příliš neslevila ani u svých nejlevnějších modelů.

magazin.cz
Acer Aspire 5315
Acer naopak patří k zástupcům spíše levnějšího segmentu, kde generuje největší obrat. Je také pravdou, že jeho pověst v posledních letech velmi utrpěla nespolehlivostí. Podle našich zkušeností se situace zlepšila, stále však není ideální a s menšími závadami je lepší dopředu počítat.

Výbavou se nejlevnější modely Acer podobají předchozím notebookům, takže lze očekávat Celeron 1,73 GHz, gigabajt paměti, nic moc integrovanou grafiku, WiFi kartu a 80 GB disk.
U novějších levných Acerů je třeba si dát pozor na to, zda je jejich BIOS uzpůsoben na instalaci Windows XP. Samozřejmě, pokud chcete Visty pro něž je BIOS přizpůsoben, nemusí vás to zajímat, ale v případě instalace XPček by se mohl objevit nemilý problém v podobě nutnosti flashnout paměť. To není úplně jednoduché a pokud jste laik, pak v servisu vás to přijde zhruba na tisíc korun.

Pochopitelně se dají pořídit ještě levnější notebooky, například za osm tisíc. Jejich výbava už je ale opravdu nuzná a můžete si být jisti, že se při výrobě takových kusů šetřilo opravdu na všem. Hranice kolem deseti tisíc je tak zhruba tou nejnižší, kolem níž se dá koupě notebooku ještě doporučit.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 116