Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zlaté cihly / foto: Shutterstock

Doloval zlato z kompu. A zemřel!

Američan se pokoušel dostat zlato z počítačových komponent. Otrávil se a zemřel.

Podivný případ se odehrál v americkém městě Tulsa, kde se otrávil místní občan Tony Winnett, když se s pomocí rtuti pokoušel vyloučit ze starých počítačových komponent zlato.

Zabil sebe a zamořil dům
Pětapadesátiletý muž experimentoval se rtutí tak dlouho, až se sám otrávil. Navíc jedovatými výpary zamořil celý svůj dům, takže ten bude po nějakou dobu zcela neobyvatelný. Jinak by hrozila otrava dalších nájemníků.

Podle doktora a manželky zahříval při procesu odlučování zlata od hardware rtuť na vysoké teploty a nechtěně se nadýchal výparů.

Winnett používal správný postup – zlato coby vysoce kvalitní a vodivý materiál v hardware (v minimální míře) skutečně je a opravdu se dá oddělit pomocí rtuti. Jde přitom o relativně jednoduchý chemický proces s jediným, zato výrazným háčkem. Rozhodně by se to všechno nemělo provádět doma a bez patřičného vybavení či ochrany.

Zlatý důl v počítači
Winnettův dům už byl uvalen do karantény a momentálně tu probíhají očišťovací práce. U mužovy manželky lékaři zaznamenali jisté dýchací potíže, konstatovali však, že není otrávena a že bude v pořádku.

Podobné případy už podle odborníků nastaly několikrát, především v Africe jsou takové aktivity na denním pořádku těch nejchudších skupin obyvatelstva.

Počítače jsou rozhodně skvělými pomocníky lidstva a dokáží i pobavit. Ovšem dělat si z nich zlatý důl – jak vidno – není úplně vhodné.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 187