Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Bacha na mobily! Zabíjejí nás?

Máte ve zvyku telefonovat více než dost? Možná byste to měli omezit!

Dost možná bude mít lidstvo brzy co do činění s novými civilizačními chorobami, způsobenými mobilními telefony. Podle renomovaného doktora Vini Khurana existuje přímá souvislost mezi nádorovými onemocněními a hojností užívání mobilu k telefonování.

Zdá se, že to není mýtus
O škodlivosti mobilů se spekuluje již dlouhou dobu, ovšem mnozí to dosud pokládali jen za mýtus. Před několika lety dokonce internetem proletěl hoax, poukazující na to, že jakmile přijmete určité hovory, onemocníte.

Khuran publikoval několik desítek článků, ve kterých expresivně dokládá škodlivost mobilních telefonů. Vzhledem k tomu, že mobilů využívá celosvětově více lidí (3 miliardy) než cigarety (1 miliarda), dochází k závěru, že mobily zabijí každý rok více lidí než cigarety. Hovoří o číslu přesahujícím deset miliónů lidí.

Uplácejí výrobci mobilů vědce?
Vědecké studie šly zatím proti sobě. Některé poukazovaly na škodlivost, jiné ji naopak vyvracely. Nyní se objevila podezření, že zastánci mobilů pracovali v žoldu mocné lobby výrobců telefonů. Jedná se totiž o miliardový byznys a panika uživatelů by mu nesmírně ublížila a možná by vedla ke krachu velkých společností.

Nebezpečí je dáno především působením elektromagnetických vln, což není pouze záležitost mobilů, ale třeba i bezdrátových WiFi sítí, jež jsou kolem nás rozmístěny, aniž bychom to mohli ovlivnit.

Dá se předpokládat, že budou následovat další závažné výzkumy, které nám s větší jistotou napoví, nakolik je záření nebezpečné a zda se ho máme začít obávat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 117