Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Matrix / foto: shutterstock

3500 filmů ve vašem přehrávači

Na malý kapesní přehrávač brzy nahrajete 3500 filmů nebo půl miliónu songů.

Kapesní přehrávače schopné pojmout tři a půl tisíce filmů či půl miliónu písniček, které jsou navíc schopné spustit veškerý obsah do jedné sekundy – zní to jako hudba hodně vzdálené budoucnosti, vývojáři však věří, že nás od takových přístrojů dělí jen několik let.

iPod je prcek
Pokud by to byla skutečně pravda, již relativně brzy by byly běžné přehrávače se stonásobnou kapacitou než ty nejobjemnější iPody od Apple.

Technologie běží vpřed mílovými kroky, tohle je ale skok hodný medailisty z olympijských her. Jak je něco takového vůbec možné? Děkovat můžeme technologii „Racetrack“, která posune strop pamětí pro běžné komerční využití o hodně výše. Navíc prakticky likviduje „bootovací“, tedy nahrávací časy. Realistický odhad nástupu technologie pro masové využití je sedm až osm let. Možná se jí ale dočkáme ještě dříve.

Většina současných počítačů ukládá data na rychle se točící plotny harddisků, zatímco handheldové přístroje využívají povětšinou flash paměti. Pevné disky jsou levnější, zároveň však pomalejší a více náchylné ke kolapsu než flashky. Ovšem i ty mají limitující faktory – například teplotu.

Ve všem lepší
Vědci z IBM, kteří Racetrack uvádí v život, tvrdí, že jejich technologie je levnější, rychlejší a bytelnější než způsoby, jaké k ukládání dat používáme dnes.

Přístroje založené na Racetracku budou vyžadovat jen minimum energie – baterka tak vydrží velmi dlouho. Zároveň mají být prakticky nezničitelné a díky novému stylu zapisování se prakticky odstraní načítací čas.

Spoluautor projektu, doktor Stuart Parkin, nadšeně pohlíží do budoucnosti: „Příslib Racetracku může rozpoutat kreativní tvorbu vedoucí k přístrojům a aplikacím, které si dnes nikdo nedokáže ani představit.“

Že by další technologická revoluce?

Brali byste to?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 59