Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Strom, který tu je už 10 000 let

Ve Švédsku byl objeven strom, kterému je deset tisíc let.

Představte si, že jste téměř deset tisíc let staří. Zhruba tolik je totiž zřejmě nejstaršímu žijícímu stromu a organizmu vůbec. Nedávno byl objeven ve švédské provincii Dalama.

Zapouštěl kořeny

magazin.cz
Vcelku pohodlně překonal dosud platný rekord, který držel strom jménem The Old Man. Ten se však s novým nálezem vůbec nemůže měřit – je mu jen polovic. Pomocí uhlíkové metody měření stáří došli biologové k závěru, že dalamské jedli je letos 9550 roků.

Možná to v kontextu miliónů let evoluce nevypadá kdovíjak ohromně, ale jen si představte, že byste byli takovou dobu na světě.

Jak je možné, že tento slabě vyhlížející stromek přežil tak dlouho? Vědci vidí důvod v jeho schopnosti zapouštět nové kořeny, když ty staré odumřou.

Člověka přežijí téměř všichni
Prastarý je tento strom zcela určitě, ale jde o nejstarší žijící organizmus vůbec? Někteří výzkumníci světu již před časem představili o mnoho starší spory uložené v jantaru. Má jim být kolem čtyřiceti miliónů let. Ovšem obecně nejsou přijímány jako žijící organizmy.

V centrálním Utahu mají být nejstarší kořeny vůbec. Patří zdejší kolonii osik a říká se, že jim je přes osmdesát tisíc let.

Nejstarším živočišným organizmem byl dost možná 405 let starý mlž. Jako nejdéle žijící člověk je uváděna Edna Parker, jež dosáhla úctyhodného věku 115 let.

Pokud bychom tedy brali v potaz jen individuální organizmy, byl by švédský strom zřejmě dosavadním vítězem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 142