Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stonehenge / foto: shutterstock

Neobjasněné záhady světa

Jak je to s UFO, kruhy v obilí či bermudským trojúhelníkem. Záhady, které budí lidskou fantazii.

Je to jen pár týdnů, co Česká televize zastavila záhadologický pořad Detektor. Ten upozorňoval na největší nejasnosti, kterými se lidstvo kdy zabývalo – a nabízel netradiční řešení. Chtěla snad nějaká tajemná moc zatnout těmto odhalením tipec, jelikož byla nebezpečně blízko pravdě? Kdoví... :-)

To opravdu stěží, jisté ovšem je, že kolem nás se dějí věci, které se s běžnými vědomostmi a informacemi o fungování světa dají spolehlivě vyřešit jen těžko.

Mimozemšťané (UFO)
Přestože se zdá, že UFO patří kamsi do budoucnosti, zabývali se jím už naši praotcové a podle všeho o ně měl eminentní zájem Alexandr Veliký pár set let před naším letopočtem. Navíc jsou tu úkazy jako například monolitický Stonehenge, o němž ani dnešní inženýři nemají tušení, jak ho tehdy žijící lidé mohli vůbec postavit. Něco tu tedy evidentně působí, když to zaujímá fantazii lidstva už od prapočátků.

Největší kauza ohledně ufonů se odehrála v 60. letech v americkém městečku Roswell, kam podle řady očitých svědků dopadl neidentifikovatelný objekt nápadně připomínající létající talíř. Okamžitě přijela armáda, oblast uzavřela a lidé náhle přestali vypovídat do médií. Armáda si veškerý materiál odvezla a začala tvrdit, že šlo o havárii vojenského přístroje.

Do mozaiky zapadá také notoricky proslulá, ale tajemstvím zahalená Oblast 51, kde podle mnohých již uchovávají exempláře emzáků a jejich mrtvoly pitvají. Přiblížit se k základně hluboko v Nevadské poušti je velký problém a otázkou zůstává, kdo tam vlastně pracuje, když dosud nikdo nepromluvil. Mažou snad lidem paměť?

Kruhy v obilí
Obrovská záhada, jejíž prvopočátky se datují do 17. století, kdy se kruhy v obilí začaly ve velké míře objevovat na jihu Anglie. Dnes už jde o celosvětový fenomén, kterému se nevyhnula ani Česká republika a který stále nabývá na kvantitě. Původní jednoduché kruhy (ale naprosto přesné, jako podle velkého kružítka) čas od času nahrazují i složitější obrazce.

Medializace tohoto fenoménu má na svědomí, že některé z nich mají na svědomí vtipálci, ale pravý kruh bez přičinění člověka se dá poměrně jednoduše poznat. Rostliny jsou v něm ohnuty těsně nad zemí a nejsou přelomeny, což by nastalo, kdyby po nich někdo šlapal nebo něčím jezdil.

Senzibilové cítí při vstupu do kruhu zvláštní napětí. Budiž, senzibilové obvykle vždycky a všude cítí zvláštní napětí. To už je jejich živnost. Ale jaká mohou být vysvětlení? Je jich celá řada.

Může jít například o pokusy se zbraněmi nové generace, podivné působení ozonových děr, ale nejvíce se samozřejmě ujala teorie zakládající se na tom, že obrazci nás kontaktují mimozemšťané a snaží se nám něco sdělit.

Tunguzský meteorit
V roce 1908 se kolem ruského města Tunguzka, které se nachází na Sibiři, odehrála katastrofa takřka biblických rozměrů. Podle všeho sem spadl obří meteorit, jenž zničil tři tisíce čtverečních kilometrů tajgy a oblast zamořil radioaktivitou.

Výsledkem jsou zmutované rostliny, jež je v některých případech možné pozorovat dodnes. Pokud byste se v této oblasti chtěli orientovat podle kompasu, máte smůlu, střelka si dělá doslova, co se jí zachce.

Někteří nechtějí uvěřit v nejpřijatelnější teorii, tedy náraz meteoritu, a domnívají se, že u Tunguzky spadla vesmírná loď. Mnoho svědků tvrdí, že objekt ještě před dopadnutím změnil dráhu letu, podivně svítil a své si řekli též vědci: podle nich nejsou materiály zemského původu a nikdo neví, odkud pocházejí.

Bermudský trojúhelník
Když má nějaká loď v plánu cesty průjezd oblastí takzvaného Bermudského trojúhelníku, jehož vrcholy tvoří Portoriko, Miami a Bermudské ostrovy, její kapitán se raději několikrát pokřižuje. Věří totiž, že jen Bůh ho může ochránit před proradnými jevy, jež se v této oblasti vyskytují a jež mají na svědomí desítky ztracených lodí i letadel.

Nejde přitom o pouhá ztroskotání – trosky se ve většině případů nepodaří nikdy najít. Vysvětlení se opět předkládá celá řada: v oblasti vycházejí z moře divné plyny, působí tu různé druhy infrazáření, elektromagnetické anomálie a ve hře jsou také piráti.

Zkrátka, záhady tu jsou a budou a nebudeme zapírat, že se nám fantazírování nad nimi zamlouvá. Co vám?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 319