Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Legenda jménem AK-47

Tuto zbraň zná celý svět, používají ji mnohé armády světa včetně těch teroristických.

Osvědčila se v poušti, v pralese i v arktických podmínkách. Rozhodli jsme se na ní podívat z poněkud netradičního pohledu.

Vynálezce AK-47 neměl ze své invence žádný prospěch
Odhadem se vyrobilo na 100 miliónů „akáček“, útočných pušek, které nyní cirkulují po světě. Michail Kalašnikov by si určitě přál mít aspoň jednu korunu z každé, realita je ovšem jiná. Vynalézal v Sovětském svazu, kde vládlo socialistické vlastnictví a lid.

Dle svých slov zkonstruoval zbraň, která měla ubránit matku vlast před hrozbou fašismu. Své úspěchy a kariéru věnoval své zemi a asi se nikdy nedozvíme, jak moc dobrovolně. To Eugene Stoner, jenž měl na svědomí známou M16, zemřel jako velmi bohatý muž.

Malou útěchou pro ruského konstruktéra může snad být řada ocenění včetně medaile hrdiny Sovětského svazu, kterou tento bývalý nepřítel státu vězněný v sibiřském vyhnanství obdržel.

magazin.cz
AK-47 je vynikající zbraň pro děti
Útočná puška a děti? Není to tak nezvyklé spojení, jak vás možná napadlo. Zejména lokální konflikty v afrických státech se odehrávají v režii dětí, kterým často nebylo ani deset let.

Jednoduchá a robustní technika AK-47 umožňuje rozložení v čase pod jednu minutu a následné snadné čištění. Není tedy třeba složitý výcvik, a to umožňuje postavit si armádu z dětských bojovníků. Ostatně z ákáčka vystřelíte spíše než z jeho konkurentů, i když ho budete zanedbávat.

Pouhých osm pohyblivých dílů ji činí nejen snadno vyrobitelnou, ale právě děti se ji naučí ovládat během hodiny. Jakmile děti dokáží nosit 4 kg těžkou zbraň, jsou poslány do boje, v němž jim ovšem chybějí zábrany dospělých, připadají si jako ve hře. Prostě běží a zmáčknou spoušť.

Bin Ladinova AK-47 je od Američanů
Propagandistická videa, jimiž nás Osama od roku 1998 zásobuje, se málokdy obejdou bez jeho věrné zbraně. Následkem toho se puška, kterou pozná skoro každý, stala symbolem džihádských bojovníků.

Otázkou ale zůstává, kde se tisíce těchto zbraní vzaly v jejich rukou? Cesta začala v Libanonu, se zastávkou v Izraeli, jenž je ve vyhraném střetu ukořistil a odkud je americká CIA s pákistánskou pomocí dopravila do rukou afgánských mudžahidů, kteří bojovali se sovětskou armádou. A jedním z nich byl právě Osama bin Ladin. Ironické, viďte.

AK-47 je nejflexibilnější protivník americké armády

magazin.cz
Kalašnikovova konstrukce začala první americké vojáky zabíjet během vietnamského konfliktu. Vlhké a horké prostředí, ve kterém americká M16 selhávala, nedělalo Číňany dodávané AK-47 nejmenší problém. Americké vlastenectví a patriotismus šlo v této chvíli stranou, tisíce GI Joe začalo používat zbraně, které ukořistili padlým vietnamským partizánům.

Což vedlo ovšem k časté střelbě do vlastních řad, tedy směrem po charakteristickém zvuku akáček. Ostatně není potřeba se ohlížet do minulého století, svou odolností láká americké vojáky sovětská zbraň i při dnešních bojích v iráku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 284