Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: dailymail.co.uk

Video: přeletěl Alpy s raketou na zádech

Husarský kousek se povedl muži, který si zahrál na superhrdinu.

Lidé se baví různě. Někdo jde do kina, jiný rybařit a další dává přednost fotbalové partičce. Yves Rossy má ale jiného koníčka – rád létá, a to pokud možno bez omezujícího letadla.

Pětiletá příprava
Proto si sestrojil zvláštní modul sestávající z křídel a na nich připevněných trysek. V angličtině je pro to relativně výstižný název „jetpack“. Ten si pak připevnil na záda a splnil si svůj sen: přelétl švýcarské Alpy.

Konstrukce jetpacku není zrovna jednoduchá věc, obzvlášť když si ho bývalý pilot stíhačky skládal zcela sám. Zabralo mu to celých pět let.

Malým letadlem vystoupal do výšky 7500 stop, nasadil křídla a vyskočil. Jenže na rozdíl od volného pádu byl schopen akcelerovat na rychlost kolem 300 km/h v přímém letu. Pokud klesl, mohl bez problémů zase vyletět vzhůru a překonat tak některý z vyšších alpských vrcholů. Byl to věru netradiční pohled.

Rossy předvedl i několik odvážných manévrů, které podle vlastních slov předtím ještě nikdy nezkoušel. Například přetočení o 360 stupňů.

„Je to jako druhá kůže,“ nechal se slyšet Rossy po přistání na břehu Ženevského jezera.

Jako na motorce
„Když se nakloním doleva, tak letím doleva. Pokud se nahnu doprava, letím doprava.“

Po prvním větším a úspěšném testu je osmačtyřicetiletý Rossy namířen na budoucí výzvy. Již brzy chce se svými křídly překonat kanál La Manche a později si dělá zálusk dokonce na rozlehlý Grand Canyon.

„Je to jako jízda na motorce, akorát musíte zůstat úplně klidní, sebemenší pohyb vás může dostat do rotace,“ vysvětluje své pocity Rossy.

Jeho koníček ale není levnou záležitostí. Vložil do něj už hodně přes tři milióny korun. Ovšem za ten velmi netradiční zážitek to jistě stojí. Jen to raději nezkoušejte svépomocí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 76