Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: lemans-series.com

Video: příšerné havárie, to lze přežít?

Série Le Mans je čas od času dějištěm děsivých nehod. Lze z tohohle vyváznout živý?

Ve slavném závodě Le Mans se nedávno odehrála jedna z nestrašlivěji vyhlížejících nehod v celém motosportu posledních let. V závodě na tisíc kilometrů v italské Monze se přihodila pilotovi Stephanu Ortellimu.

Strašný let vzduchem
Závod probíhal v relativním klidu, když se jednomu z prototypů Oreca Courage odlomilo zadní přítlačné křídlo, což je v takové rychlosti obrovský problém a auto se rázem stává neovladatelným.

Situace ale skončila jak nejhůře mohla. Auto se roztočilo, vylétlo do vzduchu a dlouhou dobu dělalo jedno salto za druhým.

Divákům na trati i u televizních obrazovek muselo zatrnout. Auto se na své cestě vzduchem s občasným nárazem o zem docela rozmlátilo a v záchranu Stephana Ortelliho v tu chvíli věřili jen bezmezní optimisté.

Pilot myslel na smrt
Jako zázrakem ale z nehody vyvázl jen se zlomeným kotníkem, jinak je naprosto v pořádku. Je to jedinečný důkaz velkého důrazu na bezpečnost, kterou v posledních letech (zejména po smrti Ayrtona Senny) zaštiťující organizace FIA od výrobců aut vyžaduje.

„Myslel jsem na to, že čím déle poletím, tím tvrdším způsobem pak narazím. Měl jsem za to, že můj život končí,“ řekl po nehodě šťastný Ortelli.

„Nemyslel jsem ani na rodinu, ani se mi v hlavě nepromítnul celý život. Myslel jsem jen na svůj konec. Byl jsem si jím jistý. Je to zázrak.“

Návdavkem přikládáme ještě jednu hrozivě vypadají bouračku z Le Mans z roku 1999. Mercedes tady v rychlých saltech vzduchem dokonce vylétl mimo trať. Auto naštěstí dopadlo na kola a britský pilot, který v sérii startoval poprvé, vyvázl bez zranění.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 78