Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nejkurióznější vlastňáky na světě

Většina kolektivních sportů se hraje na góly. Když nějaký v hokeji či fotbale padne, bývá to důvod k oslavám toho, který šťastnou střelu vyslal.

Existují ale výjimky – smutní hrdinové, kteří se trefili do vlastní brány. Někdy se to „poštěstí“ shodou nešťastných náhod a nedorozumění, v některých případech jde ale o jakési zatemnění mysli. Skutečně už se přihodily i chvíle, kdy si hráči spletli brány. Níže najdete ty nejhezčí vlastence.

Paul Robinson a Gary Neville
Nešťastné chvilky s nevyhýbají ani špičkovým týmům. V případě kvalifikačního snažení Anglie o Euro 2008 šlo o jeden z hřebíčků do rakve tohoto favorita. Obránce Gary Neville přihrával malou domů, která absolutně nemůže být považována za střelu, ovšem koordinace brankáře Paula Robinsona byla zrovna někde na výletě, takže si tento muž musel prožít jedny z nejtrapnějších okamžiků kariéry. Do pomalu kutálejícího míče se nedokázal trefit a ten v klidu prošel až do brány.

Japonec na MS slaví vlastňák
Japonci nepatří k hokejovým velmocím a na turnajích většinou představují lehkou jednohubku pro kohokoliv. Ale na MS se jednomu z japonských hokejistů přihodila chyba, kterou by neměl udělat ani sebehorší hráč. Dánové ohrožovali japonskou branku a přihrávka jednoho z nich se dostala k Japonci. Ten by měl logicky puk vzít a odpálit ho někam daleko od vlastního brankáře. Jenže se v něm probudil instinkt zabijáka a on zavěsil za gólmanova záda. A dokonce začal oslavovat!

Za vlastňák ho zastřelili
Kolumbijský obránce Andrea Escobar se na světovém šampionátu ve fotbale v roce 1994 stal velmi nešťastným hrdinou, díky jehož vlastenci Kolumbie vypadla. Protivník se dostal do rychlého brejku a centroval před bránu. Escobar se snažil míč zachytit a odkopnout, bohužel se ale trefil přímo do brány, navíc do protipohybu gólmanovi. Stane se, o deset dní později byl ale Escobar zastřelen v Medellínu. Údajně odplata za zkažený zápas.

Pěkná dorážka do vlastní brány
Bryan McCabe je považován za jednoho z nejlepších obránců kanadskoamerické hokejové soutěže a oporu svého týmu Toronto Maple Leafs. Tentokrát se ale příliš nevyznamenal. Hrálo se prodloužení proti Buffalu. To udělalo závar před torontskou bránou. Střelecký pokus dokázal brankář odvrátit. Bohužel pro něj ho ale odrazil k McCabovi, jenž provedl ukázkovou dorážku. Jenže do vlastní brány.

Lob jako od Beckhama
Za takový gól by se nemusel stydět ani David Beckham. Ba naopak, mohl by na něj být hrdý a obránce Arsenalu Lee Dixon pak dvojnásob. Když dostal míč, byl posledním hráčem svého mužstva před gólmanem. Nejbližší soupeř se ho ani nesnažil napadat, takže Dixon měl spoustu možností, jak hrát. Zvolil tu nejhorší v nejméně vhodném provedení. Chtěl nahrát brankáři, ovšem z nějakého důvodu zvolil cestu vzduchem. Ukázalo se, že střela je lobem přesně mířeným do brány. Nejlepší snaha gólmana Davida Seamana přišla vniveč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 167