Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Deus Ex machina / foto: Shutterstock

Motošílenost. Stodvacítkou po břiše!

Technologická budoucnost na dosah ruky.

Zase jednou se ukazuje, že studenti umění mají přinejmenším atraktivní nápady, a pokud jsou to navíc studenti futuristického designu, respektive vyjadřují o tuto oblast zájem jako Jake Loniak, pak je možné čekat velmi nadupané věcičky.

Exoskeleton a motorka v jednom
Právě Loniak se pustil do práce a s pomocí japonského koncernu Yamaha vytvořil koncept stroje, který si bere to nejlepší z exoskeletonů a motocyklů. Tak vznikla takzvaná Deus Ex machina.

Zvláštní vehikl by měl být poháněn moderními nanofosfátovými bateriemi, jež jsou využívány také například v hybridních autech.

Celá věcička je kontrolovaná pomocí šestatřiceti pneumatických „svalů“ a dvěma pohonnými články na umělé páteři, která sestává ze sedmi obratlů. Také helma je pneumaticky napojena.

magazin.cz

Slušná rychlost
Pokud by byla tato Deus Ex machina skutečně sestrojena, její vynálezce věří, že by dosáhla rychlosti 120 kilometrů za hodinu. Mohla by přitom jezdit až hodinu v kuse, přičemž dobití by trvalo zhruba patnáct minut.

Těžko říci, zda se právě tenhle kousek někdy dostane do sériové výroby. Možná pohoří na tom, že až příliš předběhl svou dobu, kdy lidé ještě nejsou zvyklí prohánět se v motorizovaném exoskeletonu.

Rozhodně však jde o zajímavé nastínění možného technologického vývoje.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 112