Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Motorkářka / foto: shutterstock

Virtuální motorkou k větší bezpečnosti

Díky simulátoru budou motocyklisté bezpečnější.

Unikátní motocyklový simulátor mají na svědomí britští vědci, kteří sledují především jediný cíl: větší bezpečnost v sedle motorizovaných ořů. V druhém sledu by se rádi pokusili o ještě lepší design motorek.

Velmi realistické
Motorka zvaná Triumph je připevněna k pohyblivé platformě, která je propojena s řídícím softwarem. Ten promítá všemožné scénáře na velká plátna jak před, tak za jezdcem. Tím je docíleno maximální realističnosti.

Motorka je schopná simulovat prakticky všechny možné stavy počasí, provozu i nebezpečí. Díky zadnímu plátnu také vidíte, co se děje za vámi, a to prostřednictvím zpětných zrcátek.

„Motorka umožňuje jezdcům ovládat všechny mechanismy a natáčet motorku tak, jako by to bylo ve skutečnosti,“ říká šéf vědeckého týmu, doktor Alex Stedmon.

„To, co tady budujeme, je mnohem sofistikovanější než všechny motocyklové simulátory a hry. Můžeme získávat data z jízdy a zkušenosti jezdce a pak je podrobit výzkumu.“

Hlavní je bezpečnost
Vědci mohou ušít jakoukoliv situaci na míru, dostat do ní různé lidi a pak sledovat jejich výkon. Výsledná data by se měla velmi hodit všem výrobcům motorek a organizacím dohlížejícím na bezpečnost na silnicích.

Simulátor mají přitom částečně na svědomí studenti z Nottinghamské univerzity coby část své disertační práce pod vedením Alexe Stedmona.

Je ovšem otázkou, jaké dopady bude takový simulátor skutečně mít. Těžko vytvořit motorku, která by byla zcela bezpečná, když řidič nevlastní pud sebezáchovy.

Stačí se podívat na video, které zaznamenal český „ghostrider“. Na silnici mezi obcemi jel rychlostí až 290 km/h. Při karambolu by mu nejspíš nepomohla ani svěcená voda.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 141