Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Astronauti letí do vesmíru opravit WC

Pánové astronauti mají velký problém s vykonáváním potřeby.

Astronauti na palubě raketoplánu Discovery vezou do vesmíru jednu delikátní věcičku. V sobotu odstartovali a v nákladovém prostoru nechyběla nová záchodová pumpa. Na International Space Station (ISS), tedy mezinárodní vesmírné stanici ji totiž už celkem hodně akutně potřebují.

Nefunkční záchod = velký problém
Aktuálně sloužící posádka na ISS totiž od minulého týdne zažívala krušné chvilky. Jejich jediná toaleta totiž nejprve vydala hodně podivný zvuk, aby následně přestala fungovat. Posádka tak v nulové gravitaci vykonává potřebu do plastových pytlíků.

„Vezmeme s sebou nějaké náhradní díly,“ řekl mluvčí NASA Allan Beutel agentuře Reuters.

Trojčlenná posádka stanice chce fungující toaletu ze zcela pochopitelných důvodů. Obzvlášť, když se její stav na čas rozroste na deset astronautů.

„Představte si, že máte hosty a vaše jediná koupelna zrovna nefunguje. Samozřejmě je to něco, co chcete mít opravené,“ chápe Beutel.

Komplikovaná procedura
Sedmičlenné osazenstvo raketoplánu Discovery sem ale nejede primárně instalovat záchodovou pumpu. Má i další úkoly, související především se zlepšením funkcí chladícího systému.

NASA už na stanici plánuje druhý záchod. Zatím je tu ale pouze jeden. Jde totiž o speciální zařízení, které odsává exkrementy a vypouští je do vesmíru. Na stanici není žádná gravitace, takže vykonání potřeby je mnohem složitější procedurou než na klasickém záchodě. Mohlo by se totiž stát, že výměšky uniknou a budou se pohybovat po stanici.

Opravy a vylepšení by měly stanici ISS připravit na stálé obývání šestičlennou posádkou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 56