Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Race Driver GRID / foto: Shutterstock

Race Driver GRID, lepší než NFS

Při hraní závodní arkády Race Driver GRID se budete cítit jako na dráze.

Nemá cenu si nic nalhávat – kdysi populární série arkádových (nerealistických) závodů Need for Speed za poslední léta ztratila leccos na svém lesku a loňský díl byl pak poslední kapkou do číše hráčské trpělivosti. Je čas přijít s něčím novým, lepším.

Žádná simulace

magazin.cz
Příležitosti se skvěle chopilo studio Codemasters, které přináší nesmírně zábavný titul Race Driver GRID. Pokud se smíříte s jasně danou skutečností, že tohle není snaha o simulaci, ale především mainstreamově zaměřená hra, nebudete moci být spokojenější.

Kromě samotných závodů nabízí GRID všechno hezky pod jednou střechou v rámci kariéry. A že je co nabízet! Autoři do hry implementovali hned několik sérií. Ty bohužel nejsou oficiálně licencované, takže jde například o šampionáty vytuněných aut, cestovních speciálů, na drifty zaměřených mašinek, muscle cars apod.

Jedna reálná série tu ale přeci jen je – Le Mans series, včetně legendární čtyřiadvacetihodinovky. Tu si skutečně můžete střihnout v nezkrácené formě, ale věřte, že je to pořádné vypětí a pro běžného hráče prakticky nerealizovatelný kousek. Atmosféru tohoto závodu však lze nasát i ve zhuštěné formě zkrácených verzí, přičemž tou nejrychlejší je dvanáctiminutovka.

Skutečná auta i tratě

magazin.cz
Absence licencí na šampionáty tolik nevadí, jelikož nechybí reálná auta a povedlo se získat i skutečné tratě, například Donington Park, Spa-Francorchamps, Istanbul Park apod. Ty jsou potom doplněny zejména městskými okruhy, jež tvůrci umístili do atraktivních lokací. Nechybí třeba San Francisco, Milán či Yokohama.

V rámci kariéry se přitom v roli začínajícího jezdce prodíráte nejprve nabídkami stabilních týmů. Pokud uspějete a splníte zadaný úkol, dostanete finanční odměnu a také body prestiže. Jakmile obou nasbíráte dostatek, můžete si založit vlastní stáj.

Tu pak přihlašujete do závodů, ale částečně ovlivňujete i její chod, ačkoliv do hráčovy kompetence spadají jen zábavné věci, jako je najímání různých typů spolujezdců, lakování aut apod.

Úžasná hratelnost

magazin.cz
Na tom by ještě nebylo nic tak světoborného. Jenže GRID se prostě skvěle hraje. Jakmile se ocitnete na trati, pohltí vás dokonalá závodní atmosféra.

Už na startu se začnete prodírat hustým pelotonem a zjistíte, že to nebude nic jednoduchého. Přestože se soupeři snaží držet ideální stopy, vědí o vás, a pokud se pokoušíte o předjetí, snaží se tomu všemi prostředky zabránit. Občas vás dokonce v zatáčce nešetrně sestřelí.

Zároveň je nutné neustále obhajovat pozici před dotírající konkurencí. Ta jezdí opravdu agresivně a není tak divu, že občas udělá chybu. Jenže když se před vámi najednou roztočí soupeřovo auto, těžko něco uděláte a vyhnete se mu jen se zapojením všech reflexů. To ze hry dělá pocitově autentický zážitek, přestože se auta řídí naprosto jednoduše a například jejich ochotné zatáčení či neprokluzování nemá s realitou příliš společného. To vás ale vůbec nemusí zajímat.

Příjemné detaily

magazin.cz
V GRIDu si budete užívat především pocit z jízdy. V každém momentu se na trati něco děje. Atmosféra je zde ještě umocněna možností nastavit si pohled z pěkně zpracovaného kokpitu a potěší také radiokomunikace s týmem, jenž vás informuje o pořadí či stavu poškození vozu. Na začátku si dokonce lze nastavit oslovení, takže vás budou volat klidně pravým jménem.

Race Driver GRID je jednoduše skvělou závodní hrou, která strká do kapsy všechny možné Need for Speed a brousí si zuby na nejvyšší ocenění v daném žánru za tento rok.

Výrobce: Codemasters
Distributor: CD Projekt
Cena: 899 Kč (PC verze), 1699 Kč (PS 3 a Xbox 360 verze)

Hodnocení: 9/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 172