Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

V kabrioletu zhubnete! Zaručeně!

Zhubnout v autě? Jde to. Alespoň pokud si pořídíte kabriolet!

Zvyšující se průměrná teplota na Zemi nás nutí čím dál více využívat klimatizace. Navíc zařízení, které umožňuje snížení teploty oproti okolnímu prostředí, je čím dál více cenově dostupné. Více než polovina vyrobených aut na světě je dodáváno s klimatizací. Vědecký výzkum však prokázal, že nepřirozený chlad vyvolává chuť k jídlu. Takže v kabrioletu, který nám v létě ochlazuje tělo pouze větrem bez použití klimatizace, zhubnete!

Zatímco stále častěji se vyskytující vedra naši chuť na jídlo podprahově brzdí a tělo kromě toho pocením spaluje více energie, uměle podchlazené prostory klimatizací v nás vyvolávají pocit hladu a nutí nás jíst.

"Bylo též prokázáno, že prudké teplotní rozdíly zvyšují potřebu se najíst," říká profesor Vincent Black z Institutu pro vliv změn teplot na zdraví člověka v Miami.

Hubnu v kabrioletu
Toto potvrzuje i člen klubu kabrioletů v ČR, lékař Vladimír Pírko. "V roce 2007 jsem vypracoval krátkou studii (164 respondentů), která prokázala, že u našich členů i ostatních, kteří přesedli v létě do kabrioletů, se počet prázdninových nachlazení snížil o 58 procent. Navíc průměrně zhubli za jedno léto o 1,8 kila. Jezdit v létě kabrioletem přírodou je také skvělá relaxace, člověk je více spjatý s přírodou," dodává doktor Pírko.

Jeden z účastníků průzkumu, Martin Doležel z Prahy, jeho slova potvrzuje. "Je to pravda. I já jsem první první léto, kdy jsem jezdil s kabrioletem, zhubl o celé dvě kila. Bohužel, pak se mi na něm rozbila převodovka, a než léto skončilo, tak jsem dokonce o kilo a půl ztloustl," dodává.

Klimatizaci jen o pár stupňů méně, než je venku
Studie z Miami dále uvádí, že negativních následků při pobytu v prostorech s klimatizací je více. V příjemném chladu tělo spotřebuje méně energie, kterou si následně ukládá ve formě tukových polštářků, čímž tělo tloustne.

Nepřirozený chlad vysušuje sliznice a pokožku a dochází k natažení svalů. Výrazné teplotní rozdíly způsobují často i nachlazení, díky němuž tělo snižuje přirozenou imunitu. Časté nastydnutí může následně přivodit i další následné vážnější nemoci.

"Kvůli klimatizaci se vzduchem šíří také viry a bakterie. Proto nenastavujte klimatizaci na příliš nízké teploty - bohatě stačí rozdíl o 4 - 6 °C" nižší, než je venkovní teplota," dodává Black.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 104