Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
The Baby / foto: Shutterstock

Tohle je dinousaurus mezi počítači

Toto je vůbec první dochovaná fotografie přístroje, který by se z dnešního pohledu dal označit za prapředka dnešních počítačů.

Celý pokoj plný zpřeházených kabelů, ventilů, poliček a bedýnek dokázal vytvořit výpočetní výkon, který je 640 milionkrát pomalejší než jeho následovník do kapsy iPod.

Uměl spustit i program
Černobílá panoramatická fotografie ukazuje vývojovou verzi stroje, kterému bylo přezdíváno „The Baby“. V oficiální vědecké řeči to byl experimentální přístroj s malými rozměry. Fotka vyplavala z archivů univerzity v Manchesteru.

Šlo o první kousek hardware, který měl všechny potřebné komponenty, aby mohl být nazván počítačem v pravém, dnešním slova smyslu. Předně už nedokázal ukládat pouze data, ale celé uživatelské programy, které uměl rovněž spustit.

O The Baby se postarali technici Tom Kilburn a Freddie Williams. Svou práci dokončili 21. června 1948. Bohužel se nedochovaly žádné fotografie hotové mašiny, nýbrž pouze z její vývojové fáze.

magazin.cz

Kalkulačka je výkonnější
V moderní řeči disponoval počítač operační pamětí RAM o velikosti pouhých 32 lokací, z nichž každá sestávala z 32 bitů. To znamená, že celková hodnota operační paměti byla 1024 bitů. Výpočetní rychlost se potom zastavila na jedné instrukci za 1,2 milisekundy. To je pomalejší než dokáže počítat jakákoliv dnešní kalkulačka.

Řada světových univerzit závodila o to, která z nich dokáže postavit první počítač. Povedlo se to právě v Manchesteru, což odstartovalo moderní technologickou revoluci.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 137