Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
GTA4 / foto: Shutterstock

GTA 4 kazí děti a zabíjí

Kritika jedné z nejpopulárnějších her všech dob neustává.

Když před několika týdny dlouho očekávané Grand Theft Auto 4 konečně vyšlo, každý věděl, že to bude velkolepý úspěch. Málokdo ale domyslel, že bude tak obrovský.

Úspěch budí pozornost
Jen za první týden vydělala hra na 500 miliónů dolarů a prodeje pokračují ve vysoké rychlosti dále. Ve hře jsou tak miliardy dolarů a rozhodně přes deset miliónů prodaných kopií.

Pokud se podíváte na čísla filmového průmyslu, zjistíte, že ani jednotlivé snímky na terno GTA 4 nemají. Tahle hra se prostě stala nejrychleji vydělávajícím mediálním produktem, a kdyby tu nebyl World of Warcraft, byla by možná i nejvýdělečnějším vůbec.

Není divu, že se fenoménu Grand Theft Auta začala věnovat nejrůznější média, která se jinak videohrám vyhýbají velkým obloukem. Hra se objevila na obálkách lifestylových časopisů, infiltrovala se do zpravodajství CNN i BBC a přední američtí komikové jí věnovali řadu minut svých nesmírně oblíbených show.

Prezidentské téma
Pozadu nemohli zůstat ani politici, obzvlášť když zrovna bujely demokratické primárky. Zatímco Hillary Clintonová na herní otázky reportérů odpovídala prakticky pokaždé negativně a ve hrách viděla zlo (prokázala to už jako senátorka, kdy navrhovala přísné omezení prodejů her), Barack Obama byl obvykle zdrženlivější a místy ukazoval obstojnou znalost herního prostředí. Přesto GTA 4 nikterak nechválil a apeloval na rodiče, aby své nezletilé děti k takovým hrám nepouštěli.

Právě na CNN se objevil také velmi útočný komentář, který stavěl do souvislosti Grand Theft Auto 4 a válku v Iráku. Mladí se prý učí v raném věku zabíjet a na válkách jim nepřijde nic divného. Argumenty byly pochybné kvality, ovšem desítky miliónů lidí tento slovní průjem vyslechly a z důvodu neznalosti ho možná vzaly za svůj.

Příliš lechtivé
Nejde ale jen o násilí. V GTA 4 je možné najmout si prostitutku a pěkně si s ní pohrát. Ani to se mravokárcům pochopitelně nelíbí. Je to ale jen chabý odvar někdejší Hot Coffee aféry, která zasáhla GTA: San Andreas. Malý prográmek ve hře otevřel možnosti explicitní soulože. Případu se chopily různé organizace, dohnaly ho až k soudu a společnost Rockstar se musela postarat o to, aby z dalších kopií taková varianta zmizela.

Nejnověji čelí GTA 4 zlobě americké organizace zabývající se prevencí dětského násilí a zneužívání. Ve hře je několik narážek na dětskou pedofilii, pokaždé jsou ale většinou humornými projevy zavrženy. Někdo tak opět jen využívá populistického tématu k vlastnímu zviditelnění.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 195