Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Famózní Turecko opustilo štěstí

Letošní Euro pro „naše hochy“ již skončilo. Fenomenální mašina stojící za jejich vyřazením však jela dál, mašina, která se rozhodla postavit na hlavu veškerou logiku – turecký národní tým.

Turci byli vždy jedním z nejnevyzpytatelnějších fotbalových národů. Když se dobře vyspali, byli schopni porazit Brazílii a ani se u toho příliš nezpotili. Když ne, mohli být rádi za upachtěnou plichtu s Gruzií. Na letošním Euru však šli ještě o krok dále a rozhodli se popřít většinu zákonů stanovených fotbalovým božstvem.

To už není jen o štěstí
Nic z toho, co jsme měli za samozřejmé, již neplatí. Tohle ME, tihle Turci… Jediný jejich zápas, který jakžtakž spadal do kolonky „normálních“, byl ten úvodní proti Portugalsku. Tam hráči země půlměsíce zaslouženě padli proti lepším Portugalcům.

Pak se však něco stalo a následovaly tři mače, v nichž diváci viděli hrobníka, který stihl Turecku vykopat nejen díru – krom toho jej také uložil do rakve, spustil šest stop hluboko a začal místo posledního odpočinku zasypávat návaly hlíny. Nakonec to však vždy skončilo stejně a pod zemí namísto polomrtvých hráčů z Anatolie skončil samotný hrobník – nejprve švýcarský, pak ten náš a teď i Chorvat.

„Co je to s vámi? Nepochopili jste, že existují určitá pravidla, která se nepopírají? Pravdy, jako, že je Země kulatá a platí na ní gravitační zákony?“ Očividně ne. To, co máme možnost vidět, je psaní další jedinečné kapitoly sportu. Z odhodlání a buldočí umíněnosti tureckých hráčů až do finálního hvizdu by si měli vzít příklad naši hoši, kterým jsme za stavu 2:0 v rozhodujícím zápase o postup už bouřlivě děkovali…

Němci je zastavili
Zastaví je Němci? To byla otázka, kterou si před zápasem pokládal snad každý. Vzhledem k tomu, že turecký kouč měl k dispozici jen 14 hráčů, zdálo se to být jen pouhým snem a pohádkou pro malé fotbalisty před spaním. Logika říkala, že Němci jednoznačně postoupí.

Ale Turci proti dalšímu z řady favoritů předvedli vynikající výkon, snad nejlepší na turnaji. A přesto, nebo právě proto, vypadli. Opustilo je štěstí a Německo je sundalo z turnajového pavouka právě jejich zbraní. Gólem v samotném závěru utkání.

Každopádně se Turci postarali výraznou měrou o to, že tohle Euro bylo a stále je hodně zábavné. Nastříleli spoustu branek, starali se o to, aby nebyla nuda. Díky do Turecka. Teď už zbyla zábava jen na Rusy. Kdo by to byl před tímhle šampionátem řekl...?

Švýcarsko – Turecko 1:2 V 92. minutě rozhoduje o vítězství Turecka výstavní trefou pod břevno Arda Turan.
Turecko – ČR 3-2 Ještě neuvěřitelnější závěr. Za stavu 0:2 se v 75. minutě Turci nadechují k ohromujícímu obratu. Nejprve přichází kontaktní branka Ardy Turana. V 87. minutě si svou slabší chvilku vybírá Petr Čech, když mu balon proklouzne mezi prsty a Nihat Kahveci pohodlně skóruje. Všichni se připravují na penaltový rozstřel, ale jen dvě minuty, pak Kahveci definitivně utíná české naděje a dělovkou do čtvrtfinále posílá Turky.
Chorvatsko – Turecko 1-1 (1:3 na penalty) Další pohádkový závěr pro hráče v červeném. Když Ivan Klasnič ve 119. minutě, v závěru prodloužení, střílí branku, domnívá se celý fotbalový svět, že je po tureckém snu. To by však Chorvati nesměli čelit tomuto týmu. O minutu později totiž Semih Sentürk srovnává a penaltový rozstřel je již jen formalitou – tři Chorvati nedávají a Turecko jde do semifinále, kde bude čelit Německu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 152