Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kolo z papíru - prý se nerozmočí

Anglický student designu Phil Bridge setrojil jízdní kolo z kartonu papíru.

magazin.cz
Levné a ekologické
Podle vynálezcova propočtu by se papírové kolo mohlo prodávat za pouhých 15 liber (450 Kč). Phil Bridge  věří, že jeho "plně zelené" kolo by bylo tak levné, že by si ho mohl koupit takřka kdokoliv a kvůli nízké ceně by nepřitahovalo ani zloděje.

Rám je vyroben z kartonu, který se běžně užívá v průmyslovém balení výrobků, a jeho výroba stojí v přepočtu necelých 100 korun. Když se k tomu přidají kola a řetěz, cena se vyšplhá nad čtyři sta korun. Ale i to je pořád daleko méně než cena běžného jízdního kola.

Zatím jen prototyp
"Začal jsem se zajímat o důvody, proč víc lidí nepoužívá kolo jako dopravní prostředek. Ukázalo se, že jeden z hlavních důvodů je vysoká pořizovací cena. Typické kolo stojí několik set liber a to je pro někoho, kdo si třeba ani není jistý, jestli kolo bude používat, hodně peněz. Výhoda kartonu je v radikálním snížení ceny kola. Přiklonil jsem se k materiálu, který se běžně užívá pro balení průmyslových výrobků a je velmi pevný. Prototyp funguje, ale ještě není dokonalý a pár problémů ještě musím dořešit," řekl reportérům Daily Telegraph Phil Bridge, který studuje na Sheffield Hallam University.

Phil tvrdí, že jeho kolo klidně unese váhu až 80 kg a v dešti se nerozmočí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 202