Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Převrat v heslech. Obrázky místo písmen!

Chystá se zcela nový přístup k důvěrným datům. Stačí si pamatovat obrázek.

Určitě jste to aspoň jednou v životě zažili. Potřebujete se dostat ke svým důvěrným datům, ať už to je bankovní konto či emailová schránka, ale za nic si nemůžete vybavit své heslo.

Děravá paměť

magazin.cz
Takové situace jsou stále častější, jelikož počet služeb vyžadujících heslo stále vzrůstá a běžný člověk má dnes více než jeden mailový účet. Všude vás navíc nabádají, abyste nikdy nepoužívali stejná hesla. Ta mají být pokud možno co nejsložitější. Jenže jak si je pamatovat?

Řešení je na dosah ruky. Nejnovější mobilní telefony a PDA obsahují software, který umožní zadávání hesel v podobě obrázků, respektive symbolů. Snad se tak již brzy zbavíme těžko zapamatovatelných písmen a čísel.

Myšlenka bude zřejmě z mobilů expandovat do ostatních oblastí. Je totiž dokázáno, že obrázky a symboly jsou mnohem snáze zapamatovatelné a navíc obtížněji zneužitelné podvodníky.

Větší bezpečnost
Vědci z univerzity v anglickém Newcastle tento systém úspěšně předvedli na řadě mobilů, iPhonů, PDA či laptopů.

Doktor Jeff Yen z oddělení počítačové vědy k tomu řekl: „V dnešní době si musíme pamatovat piny a hesla ve spoustě oblastí našeho života. A všechny čelí rostoucímu nebezpečí stále sofistikovanějších zlodějů.“

„Studie prokázaly, že lidé si mnohem lépe pamatují obrázky a symboly než písmena a čísla. Náš systém je navíc tisíckrát bezpečnější než normální hesla.“

Důmyslná technologie
Grafická hesla mají jednoduchý princip. Jsou malována na určitém pozadí, například určité hrací kartě, mapě, fotce či noční obloze.

Software si zapamatuje počet dotyků a tahů „perem“, přičemž nezapomene ani způsob, jakým byly provedeny.

Systém umožňuje vytvořit hesla, která jsou mnohem komplexnější než tradiční numerické a alfabetické verze.

Zvyk je železná košile
Nesmírně důležité je ale zvolení vhodného obrázku na pozadí. Pokud je příliš přehuštěný, stane se nepřehledným i pro samotného uživatele. Když si ale vyberete noční oblohu, každého napadne, že na ní spojíte nejvýrazněji zářící hvězdy.

Jako každá novinka, také obrázková hesla budou chtít určitý čas, než si na ně lidé zvyknou. Tvůrci jsou ale přesvědčeni, že poté už se jich nebudou chtít vzdát.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 119