Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Jednou každý z nás bude Iron Man...

Díváte se na všechny ty superhrdiny ve filmech a závidíte jim? Nemusíte, za pár let zvládnete to samé levou zadní. Díky exoskeletonu. Z toho si oni totiž šijí své oblečky.

magazin.cz
Pamatujete, jak Sigourney Weaver bojovala s vetřelcem v obřím robotickém manipulátoru? Či jak měl Dr. Octopus ve dvojce Spidermana obří kovová chapadla jako pavouk a drtil jimi všechno, co mu přišlo do cesty? Nebo naposledy Iron Manův obleček, v němž se vyřádil Robert Downey Jr.? Kromě toho, že ho chránil, střílel a tak, uměl dokonce i létat. Tak tohle všechno už dávno není sci-fi, ale realita.

Podobným superhrdinským oblečkům se říká exoskeleton. Tenhle název si lidé vypůjčili z přírody. Exoskeleton je totiž vnější kostra nebo kostěný obal zvířete, jako mají třeba želvy, hmyz, pavouci, raci apod. Je většinou velice lehký, ale neuvěřitelně odolný. Chrání zvířata, je často propojen nervy a svaly s jejich mozkem. Něco podobného se snaží vyrobit i lidé.

Exoskeleton aneb novodobí rytíři
Ve starém Římě měli vojáci na sobě krunýře, rytíři už si podobně chránili celé tělo a dokonce i své koně. Armáda používá obrněné transportéry, máme neprůstřelné vesty, to všechno jsme vlastně okopírovali od matičky přírody.

Jenže dnes je věda ještě dál, a tím pádem je naopak blíže exoskeletonu v té podobě, jak ho známe z přírody. Existují totiž už snímatelná udělátka, která podobně jako u zvířat komunikují s našimi svaly či mozkem.

Z mouly superhrdinou

magazin.cz
Američané už exoskeleton pro užití v armádě zkoumají celá desetiletí. Několik ironmanských robooblečků už také mají k dispozici.

Třeba Bleex, který si obyčejný člověk oblékne a on pak kopíruje pohyby svého vůdce. Muž či žena tím získají superschopnosti, nadlidskou sílu a výdrž. Vůdce či vodič může nést 50 – 100 kg váhy a ještě při tom běžet třeba do kopce. To se může hodit například zvláštním jednotkám při misích v horském terénu, kam se nedostanou vrtulníky ani auta.

Zatím je ale Bleex příliš těžký a nevydrží moc dlouho. Amíci si musí pohnout, protože Bleex prý mají vojáci začít běžně používat už za pouhých pár let.

Iron Man ve službách armády
Další takový model prý bude skvěle využitelný v boji. Má být lehký a odolný, propojení s nervovým systémem by i jemu mělo znásobit síly a pohybové možnosti. Svému vodiči umožní nejen rychlý pohyb v tom nejnáročnějším terénu, ale voják chráněný uvnitř by oblečkem mohl ničit nebo vyhledávat nepřátele.

Exoskeleton by měl samozřejmě klimošku či vnitřní topení, ovládal by se hlasem, na hledí by se promítaly různé informace, mapy a tak, díky krunýři by voják unesl kde co. Prostě Ironman v plné polní a v akci.

Robosestra

magazin.cz
Robooblečky se využívají i ve zdravotnictví. Kromě umělých náhrad rukou či nohou na tomto poli existuje i HAL - robotická zdravotní sestřička s neuvěřitelnou silou.

Šedesátikilová sestra v robooblečku prý unese 70kilového pacienta jako pírko. Exoskeleton zvaný HAL vymysleli v Japonsku, je to také jakási vnější kostra člověka, jejímiž klouby pohybují motory, ovládané jsou přitom nervovými impulsy z lidského mozku.

Prototyp zatím váží 18 kilo, komerční verze by měla nakonec vážit jen polovinu. Cena? Prototyp je za 15 000 liber, v prodeji by měla být finální verze zhruba za 1200 liber (v přepočtu asi 36 tisíc korun).

I chromí budou chodit
V budoucnu by v něčem podobném možná mohli i chromí lidé chodit. Také na tom už vědci pracují. Exoskeletony by se v civilním sektoru daly využít i jinak. Třeba při zemětřesení a záchraně zavalených osob nebo při vytahování uvízlých řidičů po autonehodách.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 118