Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Benzín za 50 haléřů! Stačí se přestěhovat

Rostoucí cena ropy znepokojuje západní, z dnešního pohledu moderní svět.

Muslimští šejkové a ruští bohatýři se však svých obřích sum petrodolarů nemohou ani dopočítat. Aneb každá mince má dvě strany.

Bude hůř
Cena ropy už se stabilně usídlila nad 140 dolary za barel a podle řady analytiků nebude klesat, nýbrž nezadržitelně stoupat až k dvěma stům dolarů. Přes znatelné zdražení pohonných hmot se čerpacím stanicím notně snížily výdělky a buď se smíří s koncem zlatých časů, nebo nás čeká další zdražování.

Poptávka po ropě enormně stoupla a odhaduje se, že černé zlato, zřejmě nejcennější surovina dneška, vydrží už jen na dalších čtyřicet let. Popravdě řečeno podobné odhady slýcháme každých deset let. Přesto ceny ropy už tak dost těžko někdy výrazněji klesnou.

Evropané, Američané a Číňané si musejí sahat stále hlouběji do kapsy, aby si mohli koupit třeba benzín (s ropou je ale spojena celá řada dalších výrobků), ovšem státy disponující ropnými zásobami úžasně rostou a topí se v penězích. Stačí se podívat, jak se v poslední době daří dříve pustým Spojeným arabským emirátům v čele s Dubajem.

Stačí padesátník

magazin.cz
Jednou z výhod takových států je opravdu nízká cena pohonných hmot. Vláda je nezatěžuje prakticky žádnými daněmi a svým lidem je prodává téměř za výrobní hodnotu.

Výsledkem je skutečnost, že třeba v Turkmenistánu ve střední Asii natankujete litr benzínu v přepočtu za padesát haléřů. To je šedesátkrát nižší cena než u nás.

Příjemně se po této stránce mají i v Íránu, kde i po plošném zdražení pohonných hmot stojí litr benzínu jen něco málo přes korunu. Štědrý je také venezuelský Hugo Chavez. Ten je známým populistou a přízeň lidí si kupuje mimo jiné tím, že nechává stát dotovat benzín a prodává ho kolem tří korun za litr.

Největší zásoby ropy má Saúdská Arábie, ovšem vzhledem k velmi slušné životní úrovni místních lidí si vládci mohli dovolit cenu litru benzínu stanovit na necelých šest korun.

Za podobnou částku natankujete také v Egyptě, Spojených arabských emirátech, Libyi, Alžírsku či Nigérii.

Americe končí dobré časy
O něco dražší benzín už mají ve Spojených státech. Země žravých SUV, džípů a pick-upů se po letech levného benzínu musí naučit utahovat opasky. Auta žádající dvacet litrů na sto kilometrů jsou pomalu odsunovány na okraj zájmu a do popředí se naopak dostávají hybridy či malé metropolitní vozy, kterým se Američané ještě nedávno smáli.

A to si vezměte, že je litr benzínu stále vyjde jen na nějakých patnáct korun (téměř čtyřlitrový galon stojí kolem čtyř dolarů), přesto už začínají vyjadřovat nespokojenost. Vzhledem k jejich platům to u nás stále působí jako nemístný vtip.

Drahá Evropa
Vždyť u nás se tankuje litr benzínu za 33 Kč a nafta za 35 Kč. A stejně se jezdí. Důvodem tak vysokých cen prakticky po celé Evropě je absence větších ropných zdrojů (až na Norsko) a také vysoká daň uvalená speciálně na pohonné hmoty.

Nejdražší benzín je v Evropě a de facto i na světě v Německu, Francii či Velké Británie. Česká republika je jen v těsném závěsu. Na naše poměry se docela výhodně dá natankovat ve Švýcarsku, kde litr benzínu přijde zhruba na 31 Kč a nafta není o tolik dražší.

Vůbec nejlevnější benzín v Evropě ale dostanete v komunistickém Bělorusku, kde stojí litr benzínu asi 15 Kč. Vzhledem ke vzdálenosti a stavu tamních silnic se ale opravdu nevyplatí tam jezdit s haldou kanystrů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 179