Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Google / foto: Google

Google chystá invazi do soukromí

Tak na tenhle chystaný plán korporace Google sedí heslo „velký bratr tě sleduje“ jako ušité.

Internetový gigant pokračuje v rozšiřování svého projektu StreetView. Zde může kdokoliv naťukat adresu a kochat se výhledem na jakýkoliv dům v pěkně ostrém obraze, který zahrne i samotné lidi či další majetek, jako třeba auta.

Vidím všechno
Projekt již funguje v některých amerických městech a rozjíždí se ve Velké Británii a není divu, že se setkává s obrovskou vlnou nevole. Google je ovšem organizací světovou, a pokud bude na ostrovech slavit úspěch, je prakticky jisté, že své snažení přesune i jinam. Třeba k nám, kde si nedávno otevřel svou pobočku.

Kritici mají pádné argumenty: podobné sledování prostoru, který hraničí se soukromím a intimitou, akorát napomůže kriminálním živlům ve vytipovávání svých kořistí.

Obrázky z kamer budou zahrnovat také lidi, jak vstupují do rozličných institucí. Například nemocnic, zdravotních klinik či třeba sex shopů. Jejich obličeje mají být sice rozmazány, ale sami víte, že podle oblečení a postavy se v okolí dá poznat kdekdo.

Rozšiřující se obr
Google za účelem fotografování a natáčení používá speciální auta, která křižují ulice s připevněnou kamerou na střeše a neustále sbírají materiál.

Společnost má vše dobře ošetřeno a chová se tak, aby se nedostala do křížku s místními zákony. Zároveň tvrdí, že respektuje soukromí, ale to nepůsobí příliš věrohodně.

StreetView má doplnit extrémně populární projekty Google Maps a Google Earth, kterým bylo v minulosti již několikrát předhazováno, že jsou snad až příliš detailní a přesné.

Na obrázcích není vidět jen to, který dům má bazén či tenisový kurt, ale také umožňuje rozpoznat modely vozů a třeba i to, zda rodina nechává na zahradě nábytek či něco jiného.

Zloději mají pré
Není těžké si představit, že StreetView budou využívat i zloději, kteří dosud museli domy složitě otypovávat a fotografovat. Odborníci se obávají, že celá věc nahraje také teroristům, kteří si mohou snadněji vyhlédnout vhodný objekt.

StreetView bude propojen s mapami, takže by nemělo být nutné ani psát přesnou adresu. Časem postačí kliknout na některý z domů a on se vám už představí v celé své kráse. Fotky sice nebudou absolutně aktuální, mají však být poměrně často aktualizovány.

Zastaví to někdo?
Už v USA vyvolalo spuštění StreetView nepříjemnosti. Na jednom z uveřejněných obrázků byla například vidět žena vystupující z auta v nelichotivé poloze, vystavující své spodní prádlo. Záběr nikdo neřešil a bez povolení hodil na web.

A jelikož je to Amerika, odborníci očekávají brzké soudní žaloby za narušení soukromí. Tentokrát by ale nešlo o výstřelek bláznivých Amíků. Google by totiž v tomhle případě docela potřeboval seknout přes prsty a dostat tučnou pokutu. Co je moc, to je příliš.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 124