Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hasselblad H3DII-50 / foto: Hasselblad

Goliáš mezi digitálními foťáky

Pečlivě opečováváte svůj osmimegapixelový foťák s tím, že jde o jeden z vašich největších klenotů?

Pak vás zřejmě nepotěší, že přední výrobci digitálů dávno operují už s řádově vyššími čísly. Například Hasselblad, který v rámci své H-Serie uvádí H3DII-50.

Megapixel sem, megapixel tam
Pokud se ptáte, co znamená ta padesátka na konci, budete asi překvapeni, když se dozvíte, že nejde o nic jiného než o megapixely. Skutečně, tahle věcička má 50 megapixelů, a to díky 36x48 mm senzoru od Kodaku.

S takovou ani nevypadá jako chlubení, když výrobce v marketingovém materiálu uvádí, že rozlišení a míra detailu je v případě H3DII-50 naprosto bezprecedentní. Ostatně, po ruce má i dost trefný příklad. Na vzdálenost 2,5 kilometru na fotce poznáte třeba i tak malou věc, jako je notebook.

Kromě výrazně vyššího rozlišení má nový senzor na svědomí také mnohem vyspělejší a kvalitnější čočky a možnosti obrazových korekcí.

magazin.cz

Profi foťák
Je jasné, že tenhle foťák není pro úplně běžné použití, i když by klidně mohl být, jelikož na ovládání je naprosto jednoduchý a všechny jeho funkce jsou nasnadě. Hasselblad ale počítá spíše s tím, že ho budou využívat profesionální fotografové, kterým ulehčí práci.

Ona totiž ani cena není vůbec lidová. Že jsou profi foťáky se vším potřebným náčiním hodně drahé, na to už jsme si zvykli. Například malý bratříček „padesátky“ H3DII-39 stojí 30 000 dolarů, tedy i při dnešním nízkém kurzu nějakých 450 000 korun.

Hasselblad byl i na měsíci
Cena H3DII-50 sice oznámena nebyla, ale vzhledem k exkluzivitě přístroje bychom si vsadili zhruba na dvojnásobek. Za takovou pálku už můžete mít třeba hodně pěkné a hodně rychlé auto.

Ale není divu. Pokud totiž hledáte skutečné Ferrari mezi fotoaparáty, je jím právě Hasselblad. Nakonec i NASA si ho přizvala, aby sestrojil kameru, kterou by bylo možné fotit na Měsíci. Záběry z roku 1969 pak obletěly celý svět.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 139